Ja tak til flere synspunkter

Mette Gjerskov ankommer til Socialdemokratiets opstillingsmøde i Roskilde.
Foto. Claus Bech/Ritzau/Scanpix
Mette Gjerskov ankommer til Socialdemokratiets opstillingsmøde i Roskilde. Foto. Claus Bech/Ritzau/Scanpix
Følg Opinionen

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

EN MODKANDIDAT! Der var ikke noget at sige til, at den socialdemokratiske MF Mette Gjerskov ikke troede sine egne øjne, da hun på et FN-møde i New York fik at vide, at der var en fagforeningsmand, der ville have hendes kreds. Hun måtte hjem til Roskilde, hvor hun var valgt.

VI VAR EN DEL andre, der spærrede øjnene op. Hvor kom den kandidat fra? Hvorfor havde han lyst til at blive kandidat netop i Roskilde? Det var i hvert fald ikke der, han boede.

Der var vist ikke mange, der havde hørt om ham, før han nu gerne ville være folketingskandidat i Roskilde. Det måtte have at gøre med, at der var nogle, der gerne ville af med Mette Gjerskov, fordi de syntes, hun var for besværlig.

METTE GJERSKOV klarede at fastholde sit kandidatur, så de var i hvert fald tilfredse med hendes indsats i det lokale parti. Den pludseligt opståede kandidat tabte klart og tydeligt.

Så lang, så godt, og så er den sag vel slut! Næh, ikke helt, for den afspejler en angst for folk med andre meninger end dem, partiapparatet står for. Mette Gjerskov har ikke været enig med partiet i at støtte burka-forbuddet og i dele af udlændingepolitikken. Der kan jeg ikke følge hende. Jeg har været glad for, at dette udspil kom fra Mette Frederiksen.

MEN JEG ER bestemt ikke enig i, at Mette Gjerskov ikke skal have lov at have sin mening. Det er ovenikøbet sundt for partiet, at andre synspunkter dukker op.

Dermed bidrager hun til, at andre partifæller rundt omkring i landet kan vide, at de fortsat kan være socialdemokrater, selvom de ikke er enige med partiet i udlændingepolitikken.

SOCIALDEMOKRATIET HAR altid haft svært ved at håndtere, at et parti har brug for en åben og klar debat, der viser forskelle. Det lykkedes flot, dengang jeg selv blev valgt i 1971.

Her var vi en lille gruppe, der var imod partiets EF-linje. Vi blev valgt, og vi udgjorde et mindretal i gruppen, men vi udtalte os, og det var klart, at der var flere opfattelser.

Jeg anser det for afgørende, at vi havde vores frihed til at mene noget andet end partiet. Det betød, at der ikke opstod et nyt parti, selvom et stort mindretal havde sagt nej ved folkeafstemningen i 1972.

DER ER BRUG for en lige så stor åbenhed og vilje til at støtte og leve med forskelle i dag, så derfor var det opmuntrende, at Mette havde så stor opbakning fra sine egne folk i Roskilde. Man kan håbe, at partiledelsen indser, at partiet kun bliver stærkere af, at der er plads til afvigende opfattelser.

Tillykke til Mette Gjerskov, men først og fremmest til partifællerne i Roskilde: I viste den rette vej.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
7 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+