Kokke og tjenere

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

CORONAEN HAR NU varet så længe, at det er helt åbenlyst, at den rammer de grupper hårdest, der i forvejen har det svært. Det er tit også dem, der ikke råber op.

VI KAN FORNØJE OS med, at det nord-københavnske segment blev først ramt, fordi det var dem, der stod på ski i det, der viste sig at være corona-områderne. Men de tider er længst forbi.

NU VED VI, at overvægtige er i flertal på hospitalerne med covid-19, ligesom de er med i en række andre klassebestemte sygdomme. De nederste lag i vores samfund er også dem med mindst beskyttelse.

DET MÅ FÅ NOGLE konsekvenser. Ikke mindst i forhold til de unge, der i disse tider ikke kan komme videre med deres uddannelser – og hvor de nu i to måneder har måttet nøjes med en digital-undervisning, der hverken samler dem socialt eller muliggør, at de kan lære på andre måder end den boglige. Og her taler jeg særligt om de praktiske uddannelser, hvor eleverne i den grad mistrives. De valgte jo netop den uddannelsesform, fordi de gerne ville arbejde med deres hænder og blive dygtige til det.

MED BAGGUND i mit formandsskab for Bocuse d`Or i Danmark har jeg med bekymring fulgt udviklingen på Hotel- og Restaurationsskolen (HRS) i København. Her uddannes både kokke og tjenere. Skolen har 1650 unge indskrevet, heraf er 900 af dem ude hos mestrene i den nedlukkede og nu langsomt åbnende branche.

NOGKLE AF DEM knap 100 har undervejs mistet deres lærepladser og ved ikke, hvordan de kan komme videre med deres uddannelse. Lige bag dem kommer 230 unge, der skal have læreplads, når vi nærmer os sommerferien. Og hvad så?  Betyder det nogle flere arbejdsløse?  Det har Danmark hverken brug for eller råd til – og det kan vi heller ikke være bekendt. Det vil sætte både madhåndværket, de unge og branchen tilbage.

LANDETS ERHVERVSFAGLIGE elever har i 2 måneder måttet lære deres håndværk via digitale netværk. Nogle af dem (125 på HRS) har haft deres allerførste skoledag og undervisning på nettet og aldrig set lærerne, klassekammeraterne eller skolen.

DE BLIVER SELVFØLGELIG hverken gode tjenere eller kokke uden at have mulighed for praktisk indlæring. Den komme forhåbentlig nu, hvor skolerne heldigvis får lov at åbne op. Men det betyder, at undervisningen skal forlænges, for når Hotel- og Restaurationsskolen nu lukkes op, så skal eleverne indhente især de praktiske færdigheder.

BEKYMRER PATIERNE på Christiansborg sig overhovedet om disse unge, der ikke går den slagne boglige vej? Tjah…

I LANG TID VAR denne gruppe helt fraværende i den politiske debat og i mediernes dækningen. Derfor var det en stor glæde, at statsminister Mette Frederiksen i sit forlig med de andre partier om genåbningen fik alle eleverne på de erhvervsfaglige uddannelser med.

HVAD ANGÅR DISSE unge ligger der nogle store forpligtelser for regeringen og dens støttepartier. Nu kommer de med fra 18.maj, og det er der grund til at glæde sig over. Men det gælder virkelig om at få eleverne godt med igen, og det kræver en stor og klar politisk indsats.

EN PRØVE PÅ, hvor stor den politiske vilje er, kan ses på, om der kommer praktikpladser, penge og muligheder for ekstra undervisning af de elever, der gerne skulle videre i undervisningsforløbet og dermed i livet. Vi får brug for dem.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
25 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen