Kom nu Dan!

En reaktion fra klimaminister Dan Jørgensen på oversvømmelserne i Tyskland efterlyses! foto: Ritzau Scanpix
En reaktion fra klimaminister Dan Jørgensen på oversvømmelserne i Tyskland efterlyses! foto: Ritzau Scanpix

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

Katastrofen i Tyskland med flere hundrede døde på grund af voldsomme oversvømmelser er et klart og tydeligt signal også til os i Danmark. Der er ingen grund til, at du som klimaminister venter på, at andre partier i Folketinget skal reagere. Det bør regeringen og du selv gøre, og i de medier, jeg har haft adgang til, har jeg ikke set nogen reaktion fra dig.

I Tyskland arbejder man nu på at finde ud af, hvordan det kunne blive så katastrofalt, og hvad de nu kan stille op med ødelagte byer, smadrede huse og menneskeskæbner, der ligger i ruiner.

Der er vist ikke mange, der ikke ser det som et resultat af klimakrisen, der som bekendt viser sig på mange forskellige måder. Som klimaminister er du ansvarlig for, at vi lærer, hvad vi kan, af begivenheden i Tyskland.

Meget tyder på, at der i hvert fald var et utilstrækkeligt beredskab. Fra de centrale overvågningsmyndigheder blev der slået alarm, men den kom aldrig helt ud i de små byer og dermed til de folk, der var i fare. De anede ikke, at der var fare på færde.

Der er ingen grund til for os danskere at hæfte os alt for meget ved den struktur, Tyskland har – den er anderledes end vores egen. Derimod må vi have styr på, hvordan varslingssystemerne fungerer i Danmark.

Fortæl os gerne, hvad I og tidligere regeringer allerede har sikret, men lad det ikke stoppe ved det.

Jeg husker endnu min forskrækkelse, da jeg i 2005 trådte til som overborgmester i København, hvor terroren havde vist sit grimme ansigt blandt andet i London. Der var ikke noget beredskab og ingen, der havde tænkt sådan en situation igennem.

Det blev gjort, og heldigvis blev der ikke brug for det.

Nu skal du fortælle danskerne, hvad der allerede er gjort. Det kan være, du skal have miljøministeren med for at få forklaret, hvad vi har lært af vore mindre oversvømmelser, og hvad det har betydet for åløb og kyster.

Men først og fremmest skal du forklare os, at beredskabet er i orden, eller sørge for, at det bliver det. En begivenhed som den tyske megaoversvømmelse (’eine Jahr-

hundertflut’, som tyskerne selv kalder det), står sig ikke ved bare at blive pakket ned. Den skal studeres, og vi skal blive klogere – også i Danmark, og det skal du hjælpe os til.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
329 kommentarer
Vis kommentarer