Kom ud at vandre

Mols Bjerge er et af de områder, der kan udforskes, hvis du ikke kan komme ud at rejse. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix
Mols Bjerge er et af de områder, der kan udforskes, hvis du ikke kan komme ud at rejse. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

SOMMEREN ER på vej, og vi danskere har fået lov til at rejse i det meste af EU. Men coronaen har ikke sluppet sit tag, hvilket Hjørring for nylig dokumenterede. Der er kommet betingelser for udlandsrejserne. Smittetrykket i de lande, vi vælger at besøge, skal være så lavt, at risikoen for at vende hjem med corona er lille.

Men mon ikke de fleste af os har fået indrettet os sådan, at vi bliver i Danmark under coronakontrollerede forhold?

PERIODEN MED nedlukning har for mig – ligesom for mange andre – betydet, at naturen er blevet vigtig. Ja, måske ligefrem genopdaget. Det var i naturen, der kunne hentes nye indtryk, og ovenikøbet var det muligt at gå tur med venner, når vi holdt en passende afstand.

Mols Bjerge rummer en varieret og flot nationalpark, og det forlyder, at regeringen vil udpege flere naturparker andre steder i landet. Danskerne har taget naturen til sig.

Tænk, at jeg skulle blive 79 år, før jeg for alvor fik trængt ind i nationalparkerne. Kanten af dem har jeg selvfølgelig anet, men nu blev det til en vandretur, og det kan varmt anbefales.

JEG SAVNEDE UNDERVEJS, at myndighederne gjorde sig mere umage med afmærkningerne. Det gik fint, når jeg havde fundet starten på en tur, det vil sige en parkeringsplads. Her var der god afmærkning med numre, som man kunne følge, når man var så heldig at have fået fingre i et kort.

Flere steder var der små kasser, hvor man kunne tage en pjece med kort, der gav besked, men kasserne var tomme. Mon det kun var, fordi der havde været corona, eller var det almindelig sjusk? Der var et flot informationscenter, Molslaboratoriet, men også her var kasserne med kort og vejledning tomme. Vi vandrere har brug for, at sådan noget fungerer, for vi er jo netop ikke kendt i området og er der for at vandre og få nye oplevelser.

DET MÅ BRINGES i orden. Og lad nu være bare at henvise til en app. Det er langtfra alle, der går rundt og konsulterer en app på en vandretur.

Mols Bjerge er et meget varieret landskab, og selvom der aldrig bliver tale om bjerge, så er der opstigninger, der kan få pulsen op.

Gyvelen blomstrede mælkebøttegult og dækkede store områder, så de fik et helt andet udseende. Jeg kunne godt se, at det var en invasiv art, og at det var nødvendigt at holde spredningen nede, når der også skulle være andet at kigge på. Derfor var der kvæg og fine låger at åbne, og køerne var ikke det mindste interesserede i os, der vandrede af sted, men de gav karakter til landskabet.

SÅDAN EN TUR tæller nogle kilometer. Med udgangspunkt i Aarhus og bilkørsel til Mols bjerge vandrede jeg en dag 19 km. Det var jeg stolt over, men jeg tog ikke den lange rute på 75 km. Den må vente til en anden gang og fordeles over flere dage.

Det kan måske blive en gevinst ved coronaen, at vi – også vi gamle – kan genopdage vores land. Vandreture er en af mulighederne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
6 kommentarer
Vis kommentarer