Lad os få en meget aktiv miljøpolitik

’Vi er mange, der har store forventninger til en helt anderledes aktiv og udadrettet miljøpolitik’, skriver Ritt Bjerregaard. Foto: Anders Brohus
’Vi er mange, der har store forventninger til en helt anderledes aktiv og udadrettet miljøpolitik’, skriver Ritt Bjerregaard. Foto: Anders Brohus

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

 

SOMMEREN har været over os med den herligste varme. Den nye regering holdt sikkert en tiltrængt sommerferie. Men nu nærmer den politiske sæson sig. Hvad vil og kan regeringen realisere af løfterne fra forståelsespapiret?

ET AF DE OMRÅDER, jeg venter mig mange forbedringer på, er miljøet. Det blev stedmoderligt behandlet af VLAK-regeringen. Dels var det kun hensynet til landbruget, der talte, og dels var der ingen selvstændige initiativer. Selv fra oppositionen i Folketinget havde miljø ikke høj prioritet. Det er tiltrængt med megen handling, og fra den nye regering lød det, at ’Danmark skal markant hæve ambitionerne for klima, miljø og natur’.

IMOD NYE, FORNUFTIGE regler fra EU fik den tidligere regering lov til at slippe for at leve op til nogle af dem. Helt uforståeligt blev det til dispensationsmulighed for neonikotinoider. Det stof, der er helt ødelæggende for bierne, som i forvejen har det hårdt på grund af det industrialiserede landbrug med deraf følgende mangel på levesteder.

Heldigvis samlede Socialdemokratiet op på det i deres miljøudspil før valget.

Men en fremragende leder i EB (22.07.) fortalte, at den nye miljøminister slet ikke vil følge op på det løfte, partiet gav i programmet, men tværtimod svarer Folketinget helt uhørt valent. Dispensationerne kan fortsætte, men det er et forbud, der er brug for.

DET DUER IKKE. Miljøministeren må tage hånd om problemerne og ikke bare snakke udenom.

Hun og ministeriet må stå ved, hvad Socialdemokratiet skrev i sit oplæg.

MÅSKE ER MINISTER Lea Wermelin undskyldt, for hun er blevet minister for en underlig og uhensigtsmæssig konstruktion.

For at svække miljøet sammenlagde Lars Løkke-regeringen fødevarer (landbrug og fiskeri) og miljø.

For at sikre en endnu større svækkelse blev store dele af miljøministeriet flyttet til Augustenborg og senere en del til Odense.

Nu ser det ud til, at Mette Frederiksen har adopteret den uheldige beslutning ved at lade det umage, sammenbragte ministerium forblive samlet, sådan at der kun er et departement med en chef og to ministre.

Altså er der ikke noget selvstændigt miljøministerium.

DET ER HELT uholdbart og bør ændres. Der er brug for fuld fokus på miljøet uden også at skulle tage hensyn til landbruget. En socialdemokratisk regering bør slet ikke have de ønsker om at svække miljøet, som var en del af Lars Løkkes politik. Vi er mange, der har store forventninger til en helt anderledes aktiv og udadrettet miljøpolitik.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
32 kommentarer
Vis kommentarer