MAD

Her tilberedes såmænd spareribs på restaurant Geranium – den med hele tre Michelin-stjerner. foto: ivan boll/ritzau scanpix
Her tilberedes såmænd spareribs på restaurant Geranium – den med hele tre Michelin-stjerner. foto: ivan boll/ritzau scanpix

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

Stuvede gulerødder og grønærter var det værste, jeg vidste, da jeg var barn. Min mor var klar over, at det var godt med grøntsager, men dengang var stuvningen en klæg mælkesag, og både ærter og gulerødder kom fra dåser ned i stuvningen. Grøntsagerne var bløde og uden nogen smag. Ned skulle det, for der var ikke noget, der hed, at man ikke spiste op og heller ikke, at maden kunne kritiseres.

Meget er sket på den danske madfront siden 1940’erne og 50’erne. Danmark er gået fra at være et mangelsamfund til et overflodssamfund, selvom ikke alle mennesker har det rimeligt og får sund mad. Nu er madspild blevet et stort emne, for mange mennesker har råd til at smide ud og gør det. I mangelsamfundet skulle enhver rest bruges. Min mormor spiste skiver af persillesaucen på rugbrød dagen efter, når den ikke var spist op.

I dag vrimler det med gode madsteder. De etniske beriger os med nye grøntsager og krydderier – og tit rimelige priser. Gamle madtraditioner er blevet ændret, og vi har råd til i langt højere grad at spise ude.

Turisterne flokkes i København og andre dele af landet, og de går også efter Michelin-stjerner. Dvs. de restauranter, der laver den mest eksklusive og perfekt tilberedte og serverede mad – og dyreste. Der er ingen mennesker, der spiser Michelin-mad til daglig. Det er en særlig kunstart, der kræver lang og hård træning. Men kokkenes krav til råvarerne smitter af på os andre.

Ved sidste store verdenskonkurrence, Bocuse d’Or vandt Danmark med kokken Kenneth Hansen guld. Det var en meget stor bedrift, og Kenneth blev hyldet. Sådan en konkurrence holdes hvert andet år i Lyon i Frankrig, og Danmark skal forberede sig på at deltage igen.

Derfor blev der forleden ved en stor konkurrence i Bellacenteret valgt en ny kok, der skal konkurrere med de bedste i verden. Kokken Ronnie Mortensen vandt. Han er souschef på restaurant Geranium. Det er den restaurant i Danmark, som har fået alle de tre Michelin-stjerner. Han vil nu i de næste to år træne, så Danmark igen kan hævde sig i konkurrencen. Det kræver mange andre menneskers indsats og sponsorer, der er villige til at hjælpe til.

Sådanne kokke er med til at sætte Danmark på verdenskortet, og de kan også være med til at fortælle unge mennesker, at der er gode beskæftigelsesmuligheder i kokke- og tjenerfaget.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
15 kommentarer
Vis kommentarer