Miljø og klima

Flere politikere ønsker brugen af Roundup begrænset. Foto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix
Flere politikere ønsker brugen af Roundup begrænset. Foto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

SEPTEMBER OG OKTOBER er æbletid. For flere år siden solgte jeg den økologiske æbleplantage i Stestrup. Jeg var blevet for gammel til at passe den.

Nu har yngre kræfter taget over, og det glæder mig, at æblerne stadig er økologiske, og at der gøres nye erfaringer med, hvad det er for æbler, der kan klare ikke at blive sprøjtet. De friske, økologiske danske æbler kan huske os på, at en udvikling, hvor vi kan spise æbler uden sprøjterester, ikke er kommet af sig selv og heller ikke gør det i fremtiden.

I DISSE KLIMATIDER kan der være en politisk tilbøjelighed til at glemme miljøet og dermed også økologien. Det bliver nemt nogle meget abstrakte klimamål, som engang temmelig langt ud i fremtiden skal realiseres. Det er godt og smukt, men det er værd at huske, hvad der kan gøres nu. For eksempel at begrænse brugen af bekæmpelsesmidler, hvad enten det er fra
industrien eller landbruget.

Fornylig har det vist sig, at vandet ved Himmark Strand i Sønderjylland er så forurenet, at badning er blevet forbudt. De skadelige stoffer, der er kræftfremkaldende, ser ud til at stamme fra Danfoss, og deponeringen eller svineriet ligger mange år tilbage.

FØRST NU OPLEVER vi konsekvenserne af en alt for lemfærdig politik. Gangen før var det stoffet desphenyl-chloridazon, der stammede fra sprøjtemidler i landbruget. Det gik ud over grundvandet, og der var boringer, der måtte opgives. Også her var der tale om en forsyndelse fra fortiden, som ramte hårdt i
nutiden.

DERFOR ER DET nødvendigt at være meget restriktive, og det karakteristiske for økologien er, at det begrænser giftanvendelsen (med en smukkere udtryk bekæmpelsesmidlerne) i landbruget. Det er ikke nogen ligetil sag, for landbruget er en effektiv lobbyvirksomhed, så ethvert indgreb bliver beskrevet som totalt ødelæggende for produktionen og dermed for indtjeningen.

I DANMARK HAR VI god brug for beslutningerne i EU. Parlamentarikerne er meget bevidste om udviklingen i miljøet. De vil have Roundup begrænset. Selvfølgelig mener virksomheden Monsanto selv, at stoffet glyfosat i Roundup er absolut uskadeligt, men forskere har med mellemrum kunnet dokumentere, at det langtfra er tilfældet, og der kører retssager i USA.

Danmark skal her gå i spidsen og ikke den ene gang efter den anden støtte de partier og bevægelser, der anbefalet at bruge Roundup eller lignende stoffer. I EU er der allerede lande, der har forbudt det.

JEG SÆTTER MIN lid til, at den nye miljøminister Lea Wermelin får regeringens og støttepartiernes opbakning til en ny politik, hvor Danmark ikke skal have undtagelser, men går i spidsen. For os, der lever her og nu, kan det have stor betydning, og det vil være afgørende for fremtidens generationer.

Det bør være en del klimakampen, så det er bare med at komme i gang – og nyd så de danske æbler lige nu.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
6 kommentarer
Vis kommentarer