Pas godt på vores hovedstad

I København præger cyklisterne bybilledet og sender signaler om en fornuftig transport- og miljøpolitik. Foto: Torben Åndahl
I København præger cyklisterne bybilledet og sender signaler om en fornuftig transport- og miljøpolitik. Foto: Torben Åndahl

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

ETHVERT LAND har en hovedstad, der er et centrum – Rom, Paris, Berlin, København – ligegyldigt hvor den er placeret i landet. Det er tit hovedstaden, vi besøger som turister, for her findes en overflod af tilbud. Gode museer med både faste og vekslende udstillinger, stort udvalg af biografer og mange teatre. Tit både små, eksperimentelle og store, veletablerede nationalscener. Gallerier, parker, måske vand med tilhørende promenader og badeanstalter.

Metroer udbygges, og i København præger cyklisterne bybilledet og sender signaler om en fornuftig transport- og miljøpolitik.

Hertil kommer en overflod af indkøbsmuligheder og mange hoteller. Restauranterne drager med et væld af spisemuligheder. Lige fra dem med Michelin-stjerner til lokale caféer og spisehuse. København har hævdet sig flot internationalt, og det har været dejligt at opleve, hvordan det har spredt sig ud i store dele af landet.

LIGEGYLDIGT HVOR vi bor i Danmark, så drager København. Hovedstaden har lige været rammen om en flot iscenesat begravelse inden for kongehuset. Dronningens slot kan selvfølgelig også beses her, og det trækker tråde til slotte i andre dele.

Hovedstaden giver identitet til resten af landet; derfor må hele landet passe godt på den og sørge for, at der bor mange mennesker, for der er ikke noget så trist som en hovedstad uden indbyggere.

I DISSE TIDER, hvor udlignings-ordninger skal forhandles på plads på Christiansborg, er det vigtigt, at politikerne ikke kun ser på de egeninteresser, enhver by må have, og som de politiske repræsentanter kæmper for.

Der er kun én hovedstad, og den trækker læsset for meget af det, der ellers foregår i landet. København er takket være fremsynede politikere og aktive indbyggere en by med et stort potentiale. Den har også godt styr på økonomien. Men det er vigtigt at huske, at der skal meget til at være en attraktiv by, som trækker både turister og erhvervsliv til sig. Det koster penge, men det giver også penge til resten af landet.

DE FLESTE hovedstæder oplever misundelse fra andre byer og landsdele. Det gælder også for København. Lars Løkke-regeringen har bekymret sig for alt det, der ligger langt væk fra hovedstaden efter tidligere at have gennemført reformer, der har tømt de samme områder for aktiviteter og små byer for politi, skoler, biblioteker, apoteker, butikker m.v. Det var meget kortsynede reformer, men de kan ikke rettes op ved diverse snuptag. Ulykken ses alt for mange steder klart og tydeligt i dag.

Derfor må politikerne på Christiansborg være forsigtige, når de skal have udligningsordningerne på plads.

Tænk jer om, når I fordeler de mange penge.

ETHVERT LAND har brug for en dynamisk hovedstad, en by, der tiltrækker gæster og investeringer. Måske skulle alle kommuner og politikere prøve at være stolte af deres hovedstad, af København. Det er også jeres hovedstad, og I må være med til at sørge for, at den vedbliver med at være et stort trækplaster, som kan sprede energi til resten af landet.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
31 kommentarer
Vis kommentarer