Pension til Arne

Statsminister Mette Frederiksen sammen med Arne Juhl, der har været Socialdemokratiets ansigt på kampagnen om retten til tidlig pension. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen sammen med Arne Juhl, der har været Socialdemokratiets ansigt på kampagnen om retten til tidlig pension. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

ALLE 'ARNERNE' ser nu ud til at få deres pension. Socialdemokratiet knyttede i valgkampen deres tanker om en retfærdig pension til de udslidte til manden Arne, der startede på arbejdsmarkedet som 16-årig og efter fysisk hårdt arbejde først blev sygemeldt og så kom på nedsat tid.

Nu ligger der et udspil med forslag, som partiet lovede i valgkampen. Måske blev det lidt mere begrænset på grund af coronaens enorme udgifter, men det kom, og selvfølgelig omfatter det ikke alle.

DET SKAL FORHANDLES i Folketinget, og i hele perioden frem til det konkrete udspil har det været diskuteret, at Arne skal have ret til en pension, og det vil sige uden visitation. Sagt direkte: De udslidte skal have en ret til at gå på pension. Lige netop en ret.

Under hele den politiske diskussion har det været en vigtig pointe for Socialdemokratiet, at de udslidte skulle væk fra visitationen. Kriterierne for at kunne gøre det er selvfølgelig vanskelige, og dem, der ikke kommer med, synes selvsagt, at de også burde omfattes.

MEN PRINCIPPET bør fastholdes. Alle kan ikke komme med, så visitationen forsvinder ikke. Det er fortsat en del af den nyere førtidspension, som det heldigvis ser ud til, at flere vil benytte. Det er nemmere for nogle grupper end for andre.

Mange i den løbende debat har haft svært ved at forstå, hvorfor det er så vigtigt for Socialdemokratiet, at det bliver en ret til pension og ikke noget, man skal søge. Lægebesøget som grundlag for visitationen betragtes måske med urette – men helt reelt for dem, der skal igennem det – som en ydmygelse. De synes, at de skal gøre sig sygere og dermed ringere for at komme i betragtning, og de bryder sig ikke om at skulle ynkes. Det drejer sig om stolthed, og det kan være svært for folk uden for miljøet at forstå, at det er så vigtigt.

SOCIALDEMOKRATIET VED fra sine vælgere og partimedlemmer, hvordan situationen er, og partiet er også det eneste, der har den nødvendige kontakt til disse grupper i samfundet.

Det er mennesker, der er kommet på arbejdsmarkedet meget tidligt. De fleste var ikke glade for at gå i skole og fik i stedet et arbejde. De ville klare sig selv. De ville være uafhængige og tjene deres egne penge. De blev medlem i en fagforening og tit også af Socialdemokratiet, for de vidste, at de var en del af fællesskabet, og at de kunne få brug for det. Men deres udgangspunkt var at klare sig selv.

DERFOR SØGER MANGE af dem ikke førtidspension, selvom de er nedslidte – de vil ikke stå med hatten i hånden eller ’tigge’ nogen om noget og mener, at de nok skal klare den, om det så er på piller.

Det er dem, der nu skal have en rettighed. Derfor er det et punkt, hvor Socialdemokratiet ikke kan gå på kompromis. Partiet og Mette Frederiksen har en aftale med de nedslidte vælgere, og den skal holdes.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
47 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen