Professionalisme?

Seks ministre skulle der til at præsentere regeringens nye udspil. Foto: Philip Davali
Seks ministre skulle der til at præsentere regeringens nye udspil. Foto: Philip Davali

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

DAGEN VAR KOMMET. Endelig skulle den nye sundhedsreform præsenteres. Seks ministre stillede sig op på række. Det var ikke helt nemt at se, hvad udenrigsministeren skulle der, men det er valgår, så hans parti skulle vel også vise, at de var med.

Statsministeren stod i midten. Det var hans reform. ’Det, der ikke er svært, skal være nært’ messede han flere gange, og det blev efterfølgende gentaget af hans ministre.

DER VAR OGSÅ en nærhedsfond, så ordet nært skulle gerne trænge ind hos journalisterne, der var mødt talstærkt frem.

Til fonden var der afsat seks milliarder kroner, og de 1,5 mia skulle skaffes ved besparelser i regionerne.

Først og fremmest på honorarer og penge til partierne, forklarede finansministeren. Det var tydeligt, at her havde de virkelig været spildt. Der var ikke noget nært ved dem.

DE FOLKEVALGTE REGIONER skulle helt nedlægges. Det var med Lars Løkke i spidsen, at de fra 2007 var blevet skabt, da amterne blev nedlagt. Dengang mente han, at det var en væsentlig fornyelse med regionerne.

Men det betød, at fra i amterne at have 374 folkevalgte, så blev det med regionerne kun til 205. Og nu skulle disse folkevalgte også ud – helt væk. I stedet skulle der være professionelle bestyrelser, og det var let at høre, at det professionelle slet ikke gik sammen med de folkevalgte. De var i hvert fald ikke professionelle.

GODT NOK SKULLE disse bestyrelser dække de samme geografiske områder som regionerne, men nu skulle det altså være professionelt. Sjovt nok forlød der ikke noget om, hvad bestyrelserne skulle have i betaling? De skulle vel ikke arbejde gratis, og ved andre lejligheder er bestyrelser blevet betalt langt bedre end folkevalgte politikere. Så hvordan mon det spareprogram hænger sammen?

INDTIL VIDERE HAR vi intet hørt om, hvem der skal være i de fem professionelle bestyrelser, men det er næppe den samme type folk, som havde plads i regionerne.

I den, jeg hører til, var der repræsentation fra forskellige dele af det geografiske område, de dækker, f.eks. fra Skibby, Nørrebro, Måløv, Slangerup, Veksø, Gilleleje, Allinge med flere.

Og der var også repræsentanter med fremmede navne som Özkan Kocak og Qasam Nazir Ahmad.

Mon de vil blive repræsenteret i de professionelle bestyrelser? Eller skal vi her se de sædvanlige så̊kaldte professionelle?

LARS LØKKE TALTE OM nærhed, og i stedet præsenterede han det endelige opgør med de folkevalgte – vi ved jo godt, at politikere er noget af det mest upopulære, man har, så ud med dem. Ikke noget at sige til, at det gjorde ondt på mange Venstre-medlemmer og helt forståeligt og glædeligt, at den røde blok ikke har støttet den centralisering og det opgør med de folkevalgte, der her er tale om.

Hvor ville det have været klædeligt, hvis Lars Løkke havde stået ved sin centralisering og det endelige opgør med de folkevalgte i stedet for at prøve at bilde befolkningen ind, at det havde noget som helst med nærhed at gøre.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
17 kommentarer
Vis kommentarer