Retfærdigheden er væk

De rigeste rager til sig, og det er ikke retfærdigt, mener Ritt Bjerregaard blandt andet med henvisning til Ekstra Bladets afsløring af kvotekongerne – her John-Anker Hametner – og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Privatfoto
De rigeste rager til sig, og det er ikke retfærdigt, mener Ritt Bjerregaard blandt andet med henvisning til Ekstra Bladets afsløring af kvotekongerne – her John-Anker Hametner – og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Privatfoto

RETFÆRDIGHED ER et af de ord, der har spillet en stor rolle i mit politiske liv. Det stammer fra min barndom, hvor der var utallige eksempler på uretfærdighed, og i det små var der alle slagsmålene i familien, hvor det skulle gå retfærdigt til.

Hvis man delte en kage, så var det den anden, der skulle vælge først.

Det var den nemmeste del af det og i almindelighed til at finde ud af.

Den anden del – den med alle de børn, der ikke fik så store chancer, var vanskeligere, men der var en vilje til at gøre noget ved det både ved at sørge for, at der kom hjælp til familien, at skolen var god, og at fællesskabet havde råd til at betale for, at de børn også fik en chance. Sådan er det ikke i dag. Forskellen på rig og fattig vokser. Retfærdigheden er forsvundet i det danske samfund.

NÅR JEG IAGTTAGER, hvordan der jongleres med penge i de højere samfundslag, og hvordan de rigeste rager til sig, så ser jeg ikke noget, der er præget af retfærdighed.

Ekstra Bladet havde fat i ’Kvotekongerne’ og deres indtægter – og det manglende hensyn til det mindre fiskeri.

Det sidste nye er, at familieejede firmaer, der foretager et generationsskifte, skal slippe billigere i arveafgift. Det fortaber sig helt, hvorfor vi andre i samfundet skal yde de rigeste familier et skattebetalt tilskud på ca. 1,7 mia. kr.

REGERINGEN HAR NOGLE uvederhæftige oplysninger om, at det vil skabe 300.000 arbejdspladser, men ikke engang det kan de sandsynliggøre. Det er nemt at påpege andre områder, som ville være mere retfærdige at sørge for, at der var penge til – skolerne, sygehusene, kontanthjælpen, integrationen og så videre.

Men Dansk Folkeparti, der ellers hævder, at de varetager de svagestes interesser, vil nu hjælpe de rigeste familier, så de støtter regeringens udspil. Indtil nu har jeg ikke hørt et eneste argument fra dem om, hvorfor det er vigtigt at forære 1,7 mia. kr. til dem, der ikke mangler noget.

EN LIGNENDE ADFÆRD ses i forhold til bankerne. Det er ikke så lang tid siden, at skatteyderne måtte betale store tilskud for at få dem på fode igen, men nu er der råd til store udbetalinger til aktionærerne og stigende gebyrer til almindelige borgere. Det er ligefrem sådan, at gebyrerne aldrig har været større. Det er der vist ingen, der vil opfatte som retfærdigt.

OG SÅ ER DER alle lønningerne til velbetalte direktører, som de får, mens de arbejder, og når de går af – og det helt ligegyldigt, hvordan det går økonomisk med den virksomhed, de forlader.

Skattevæsenet, der skulle sørge for, at det gik retfærdigt til med skatteindbetalingerne og inddrivningen, har sin egen triste historie. Det undergraver den tillid, skatteborgerne skulle have til det velfærdssamfund, som vi alle på forskellige tidspunkter har brug for, og det udhuler viljen til at betale skat og bidrage til fællesskabet.

Skulle vi ikke genoplive retfærdigheden?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen