Ritt: Det er helt uforståeligt han forfremmes

Han har været departmentschef i et forsvarsministerie inficeret af snyd og bedrag og gjorde intet for at stoppe dette - alligevel bliver Thomas Ahrenkiel til Ritt Bjerregaards forbløffelse forfremmet til ambassadør. POLFOTO
Han har været departmentschef i et forsvarsministerie inficeret af snyd og bedrag og gjorde intet for at stoppe dette - alligevel bliver Thomas Ahrenkiel til Ritt Bjerregaards forbløffelse forfremmet til ambassadør. POLFOTO

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

EFTER MERE END 40 år i politik troede jeg ikke, at jeg kunne blive chokeret over, hvordan embedsmænd beskytter og forfremmer hinanden.

Men historien om departementschefen i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiels forfremmelse var alligevel langt over, hvad jeg havde regnet med kunne ske.

SOM DEPARTEMENTSCHEF HAVDE HAN sag på sag, hvor han fik demonstreret, at han ikke var sin opgave voksen. Snyd og bedrag, hvor han blev advaret uden at gøre noget og uden at informere ministeren i tide, selvom han havde fået besked fra Rigsrevisionen.

Han var selv inhabil i en sag om ekstra penge til den nuværende kone.

Der var mails, som han ikke havde fået åbnet! Jo, det sagde han virkelig.

ALLIGEVEL BLEV HAN SIDDENDE som departementschef, og det understregede nok engang problemet med embedsværket – og måske især departementscheferne, der – selvom de ikke passer deres arbejde, som de får en bedre løn for end den ansvarlige minister – alligevel får lov at blive siddende som departementschefer.

Endelig blev det dog besluttet, at han skulle forlade sin stilling.

Det tog alt for lang tid, før den beslutning blev truffet, men det var godt, at den kom.

DET VISTE SIG, at der var tale om en belønning. Han skal ikke degraderes og indtage en mere beskeden og i hvert fald mindre betydningsfuld post, hvor han ikke kan begå så mange svigt.

Nej! Han skal nu være ambassadør. Jo, det er rigtigt nok, det skal han, og det er ikke en lille beskeden ambassadørpost, han er på vej til. Det er den post, der er den vigtigste for Danmark, nemlig Tyskland.

Den tidligere departementschef Thomas Ahrenkiel skal være ambassadør i Berlin. Mon ikke der er flere end mig, der finder det helt og aldeles uforståeligt?

DET ER EN UDMÆRKELSE at få sådan en post – og så lige nu, hvor Tyskland indtager formandsposten i EU og i øvrigt har skiftet linje i den økonomiske politik.

Hvordan i alverden kan sådan noget ske? Det er åbenlyst, at Trine Bramsen som minister skulle af med ham, men hvem har dog fundet på, at han skulle belønnes?

Er der overhovedet ingen i regeringen, der har tænkt over, hvad det er for et signal, man sender til alle de mennesker, der mister deres job uden overhovedet at have været i nærheden af de svigt, som Thomas Ahrenkiel har?

IGEN ER DET embedssystemet, der slår til og sørger for deres egne helt uden hensyn til almindelig anstændighed.

Politikerne i Folketinget og i den socialdemokratiske regering må ikke blive ved med at bakke op om et system med vennetjenester mellem embedsmænd. Jeg mangler bare én grund til den forfremmelse, Thomas Ahrenkiel har fået.

Politikerne bør ikke finde sig i det
– heller ikke, selvom det nok skal vise sig besværligt at lave om.

Mon ikke der er flere end mig, der finder det helt og aldeles uforståeligt?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
122 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen