Selvfølgelig må vi tale om somalierne

Et stort antal somaliere i Aarhus er blevet ramt af coronaen. Det har haft vidtrækkende betydning for indbyggerne i kommunen, skriver Ritt Bjerregaard. Foto: Helle Arensbak/Jyllands-Posten
Et stort antal somaliere i Aarhus er blevet ramt af coronaen. Det har haft vidtrækkende betydning for indbyggerne i kommunen, skriver Ritt Bjerregaard. Foto: Helle Arensbak/Jyllands-Posten

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

UDLÆNDINGEPOLITIKKEN var i mange år det punkt, hvorom dansk politik drejede sig – og for den sags skyld politik i mange andre lande, jævnfør Black Lives Matter. I Danmark har det afgjort valg.

Det var herigennem, partierne adskilte sig fra hinanden og markerede forskellen. Nu er der takket være Socialdemokratiet kommet mere styr på udlændingepolitikken, selvom Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige fortsat kæmper kampen om, hvem der kan være skrappest. Det kan vi roligt overlade til dem.

VI ANDRE bliver nødt til at være langt mere konkrete og først og fremmest nøgterne. I min overborgmestertid på Københavns Rådhus var det ikke parolerne, der hjalp, men derimod at der for eksempel var bibliotekarer, der tog hånd om små børn, hvor moderen slet ikke talte dansk, eller socialrådgivere på skolerne, der tog sig af de familier, der ikke fungerede, og hvor børnene ikke mødte op i skolen.

Der var en mængde helt konkrete foranstaltninger for at give netop disse børn en chance.

Sådanne konkrete arbejder er jeg sikker på fortsætter rundt omkring i kommunerne. Men for at det skal virke, kræver det åbenhed om, hvad det er, der foregår.

NU HAR DET så vist sig, at et stort antal somaliere i Aarhus er blevet ramt af coronaen. Det har haft vidtrækkende betydning for indbyggerne i kommunen. De er ikke syndebukke, men udtryk for reelle tal. Derfor er det vigtigt, at politikerne ikke falder i den grøft, at de ikke må tale om det.

Eller at de ikke må fortælle, at der var mange somaliere, der var ramt.

SELVFØLGELIG MÅ de det. De skal oveni-købet gøre det, for også her gælder det om at være konkret og finde ud af, hvorfor det ramte så mange somaliere.

Har de traditioner, fester og lignende, hvor de er for mange sammen? Bor de for tæt? Har de et arbejde, hvor de er mere udsatte? Taler de så dårligt dansk, at de slet ikke har modtaget beskeden om coronaen, og ved de derfor heller ikke, hvordan man skal optræde, når den er der?

ALLE DE SPØRGSMÅL skal besvares klart og omhyggeligt, og det er både godt og vigtigt, at der bliver talt om det i medierne. Herudfra skal der handles og forebygges, så det ikke sker igen eller andre steder i landet.

Der er ikke tale om udskamning eller diskrimination. Det er rettidig omhu, og jeg afventer utålmodigt, hvordan Aarhus vil sætte konkret og målrettet ind i forhold til det somaliske miljø.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
130 kommentarer
Vis kommentarer