Tillykke – men det kniber stadig

Barbara Bertelsen er første kvindelige departementschef i Statsministeriet. foto: jens dresling
Barbara Bertelsen er første kvindelige departementschef i Statsministeriet. foto: jens dresling

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

TIL LYKKE TIL DANMARK. Til lykke til regeringen, Mette Frederiksen og Statsministeriet med den nye departementschef, Barbara Bertelsen. Hun blev den første kvindelige departementschef i Statsministeriet. Til lykke også til hende. Lige så langsomt forbedrer kvinderne deres positioner. Mon det var tilfældigt, at det også var en kvindelig statsminister, der sørgede for det?

Når man ser på antallet af kvinder, der er departementschefer, så kniber det stadig for kvinderne. En større og målrettet indsats er nødvendig. At det lige så godt kan være en kvinde som en mand, der er departementschef, er ikke noget, der kommer af sig selv. Jeg er sikker på, at der er mange andre kvalificerede kvinder, der kan rykke ind på posterne.

 

LAD OS FEJRE, at så nåede kvinderne også denne post, men samtidig tænke over, hvorfor det går så langsomt i Danmark? Nå vi sammenligner vores ligestilling med de andre nordiske lande, så er vi laaaangt bagefter med kvinderepræsentationen. Det er vi sådan set også, når vi sammenligner med mange andre lande. Det kan der gøres noget ved.

I SOCIALDEMOKRATIET står det heller ikke for godt til. Se bare på folketingsgruppen. Nu har hovedstadens parti besluttet, at der skal være flet-opstilling til næste kommunalvalg. Dvs. hver anden kandidat skal være kvinde. Altså, kvinde, mand, kvinde osv. Det kan være, det vil lokke flere kvinder til og også betyde, at flere bliver valgt. Det er dejligt at opleve, at partifællerne i København sørger for, at der bliver taget initiativ til at forbedre kvindernes muligheder for at præge politikken.

JEG ER SELV i gang med at skrive om min tid som overborgmester. Jeg blev den første kvinde på den post, og i min tid var det nødvendigt at igangsætte programmer, så kvinderne kom stærkere frem i embedsapparatet.

På landsplan er det galt i Socialdemokratiet, og i 2019 måtte der opstilles suppleringskandidat i Nordsjælland, fordi ingen af partiforeningerne kunne finde en kvinde at opstille. At det stod så galt til, havde jeg trods alt ikke regnet med.

Forhåbentlig betyder det, at Mette Frederiksen er klar over, at hun som partiformand må gøre noget for ligestillingen. Hun må tilskynde partiforeningerne til at give kvinderne en chance.

JEG ER SELV TILHÆNGER af at bruge kvotesystemet, men det er der mange, der synes er for voldsomt, selvom det har hjulpet både i Norge og Sverige. Men hvis det ikke skal bruges, så må der findes noget andet. Hvad skal det så være?

Det ser ud til, at arbejdsmarkedets parter har fået øjnene op for, at der må gøres noget i overenskomsterne, så mændene får større andel i barslen.

Måske kan vi ligefrem nå at få en ordning med øremærket barsel til mændene, før vi af EU bliver tvunget til at indføre det.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
37 kommentarer
Vis kommentarer