Tiltrængt oprydning i Forsvarsministeriet

Trine Bramsen (S) har haft rigeligt at tage fat på, siden hun blev sat i spidsen for Forsvarsministeriet efter folketingsvalget i 2019. Foto: Jens Dresling
Trine Bramsen (S) har haft rigeligt at tage fat på, siden hun blev sat i spidsen for Forsvarsministeriet efter folketingsvalget i 2019. Foto: Jens Dresling

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

Jagten på ministerhoveder er en yndet sport på Christiansborg. Men det ser ud, som om udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kan slippe helskindet fra angrebet på ham. Tænk, at en sag, hvor han virkelig har undskyldt – og da det skete, mistede han alle sine poster – alligevel kan komme til at fylde mediefladen. Begivenheden fandt sted for 12 år siden. Det kom heldigvis ikke til at betyde, at han måtte gå af som minister.

Men så er der jo andre at tage fat på, statsministeren for eksempel – og her er der tale om en kvinde med magt. Mette Frederiksen (S) udfylder i disse coronatider sit job og fortæller os, hvad vi skal gøre for at begrænse smitten. Det er ikke så rart, for hun skal altid fortælle os, at der er begrænsninger på vores adfærd. Vi kan ikke fortsætte med at leve, som vi hidtil har gjort.

Hun er klar og bestemt, når hun optræder. Derfor bliver hun blandt andet kaldt ’Stasi-Mette’. Jamen, hvad i alverden er meningen? Vi har brug for en statsminister, der udøver den autoritet, der er en afgørende del af hendes embede. Vi skal glæde os over, at hun gør det – også selvom det er besværligt for hver enkelt af os. Heldigvis ser meningsmålingerne ud til, at vælgerne værdsætter hendes indsats.

Men det rigtige bytte for øjeblikket er forsvarsminister Trine Bramsen (S). Endnu en kvinde med magt og ovenikøbet med løst, lyst hår og faste meninger. Hun skal fyres, fordi forgængeren Claus Hjort Frederiksen (V) er kommet til tale over sig. Hemmelighedskræmmeriet omkring forsvaret skulle slet ikke ud, og nu har Trine Bramsen sendt nogle af cheferne, som er mænd, hjem.

Det har været patetisk at følge Claus Hjort Frederiksen, der har travlt med at skælde ud på sin efterfølger og fortælle både det ene og det andet til begærligt lyttende og skrivende journalister. En enkelt partileder mener, at Trine Bramsen skal fyres. Og forsvarsministeren selv holder sin mund.

Vi andre kan så med spænding afvente den undersøgelse, der på forhånd har sendt flere medarbejdere fra ministeriet hjem.

Måske er det ligefrem sådan, at der skulle en kvinde til, for at der kunne blive ryddet op i Forsvarsministeriet? Der skulle en udefra til for at opløse det usunde mandeforetagende, der herskede i ministeriet.

Det er ikke første gang, at der er skandaler på området. Jeg har endnu et billede på nethinden fra dengang, da daværende departementschef Lars Finsen stod og viftede med et stykke papir, hvor der var en henvisning til, at Thomas Rathsacks bog ’Jægersoldat – i krig med eliten’ var blevet oversat til arabisk. Forsvarsministeriet mente, at det var en god begrundelse for at stoppe bogen.

Snyd og humbug var det, for det var ministeriet selv, der havde foranlediget oversættelsen. Det var meget svært at få øje på faren ved, at bogen blev udgivet – og så fandt ministeriet på nummeret med oversættelsen. Efter fadæsen blev Lars Finsen chef for efterretningstjenesten i Forsvarsministeriet, og den siddende chef blev departementschef. De to har fulgt hinanden. Dem har Trine Bramsen nu hjemsendt.

Det er i den grad tiltrængt, at der bliver ryddet op, og det skal ikke forhindres af en tidligere forsvarsminister fra Venstre.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
12 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen