Tre radikale partier

Morten Østergaard (R), Anders Samuelsen (LA) og Uffe Elbæk (AL) er på hver
deres måde radikale politikere. Foto: Jens Dresling
Morten Østergaard (R), Anders Samuelsen (LA) og Uffe Elbæk (AL) er på hver deres måde radikale politikere. Foto: Jens Dresling

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

ETHVERT FOLKETINGSMEDLEM fra Socialdemokratiet kan historier om, hvor besværlige og irriterende de radikale er at arbejde sammen med. Nogle har siddet i regering med dem og andre har prøvet at lave forlig i Folketinget.

Erfaringerne er ens. De radikale skal altid have ret. De kan blive ved og ved, og de har meget lille forståelse for andre partiers ønske.

ALLIGEVEL HAR Socialdemokratiet og Radikale Venstre en lang fælles historie om udviklingen i Danmark.

Det er den, der er blevet trukket frem igen og igen, nu hvor Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har erklæret, at hun stiler efter en socialdemokratisk mindretalsregering. Det betyder selvfølgelig uden Radikale Venstre i regeringen.

NÅR DET POLITISKE BILLEDE ser så broget ud, skyldes det, at der for øjeblikket er tre radikale partier i Folketinget, og at de alle er præget af den radikale tankegang om, at det netop er dem, der skal tages hensyn til. At det er dem, der har ret.

Stærkest udtrykt af Liberal Alliance og Anders Samuelsen, der krævede og krævede skattelettelser for de rigeste og blev præmieret med en udenrigsministerpost.

Siden den tid har han prøvet at fortrænge den radikale opvækst, selvom han sådan set blev præmieret for den. Ved den fremlagte finanslov, som Liberal Alliance står bag, var der ingen mærkesager fra dem med, og det fandt de sig i, for nu var de jo i regering.

DANSK FOLKEPARTI har meldt, at de i hvert fald ikke vil sidde i regering med Liberal Alliance efter et valg, men at de gerne vil støtte Lars Løkke som statsminister! Blå blok har deres egne fornøjelser med et af de tre radikale partier.

Det blev så Alternativet med endnu en radikal leder, Uffe Elbæk, der tog over. Han vil være statsminister. At der overhovedet ikke tegner sig noget flertal for det, anfægter ham ikke. Hans præmie er en voldsom mediedækning, der gør partiet synligt og giver stemmer, som det viste sig i den sidste meningsundersøgelse.

TILBAGE ER DET PARTI, der fortsat kalder sig Radikale Venstre med Morten Østergaard i spidsen. Han har ikke lyst til at gentage Niels Helveg Petersens ’Nu er det forår og Niels Helveg’ eller Marianne Jelveds udmelding om at ville pege på sig selv som statsminister.

Så han vil have en bindende aftale, der skal forhindre vedtagelsen af den udlændingepolitik, der er et
stort flertal for både i befolkningen og i Folketinget.

HELLER IKKE HER er der nogen realitet i tankegangen, men mediedækningen er voldsom, og den bruges til at fremstille uroen i det, der fortsat kaldes ’rød blok’. Mette Frederiksen skal gang på gang svare på helt urealistiske spørgsmål og almindeligt tankespinderi om, hvad der vil ske efter et valg.

Og så er den indlysende pointe, at selvfølgelig bliver det besværligt efter valget med tre radikale partier – det har altid været besværligt med de radikale, og det er ikke blevet mindre med tre af dem, men regeres skal der jo, så lad os nu vente og se, hvordan mandaterne fordeler sig.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
19 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen