Vandre- og læselyst

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

Sommeren står for døren, og de sidste dage har nok givet de fleste lyst til at komme i gang med ferien: Dase og bade, lange måltider med de venner, det har været svært at se under corona-nedlukningen.

Der er nok at glæde sig til og nyde, og det gælder om at gøre det.

Sommeren bør også være tiden for at læse bøger, og der er mange, der er værd at stifte bekendtskab med. Jeg har en stak liggende, og jeg glæder mig til at komme i gang.

Bogen om Mette Frederiksen er et must.

’Rampen’ af Jesper Stein har jeg allerede fået læst, men jeg har lyst til at anbefale den, for den giver et indblik i forfatterens oplevelse, da faderen finder en yngre model og efterlader moderen med sønnen.

Det får alvorlige konsekvenser for både hans opvækst og for hans fortsatte liv som voksen. Bogen er meget mere end denne skematiske forklaring, og så er den megagodt skrevet.

For nylig vandrede jeg fra Viborg til Bølling Sø over tre dage med gode stop og kørsel undervejs. Det var en meget fin tur i den usædvanlige natur, og det hjælper på helbredet med de mange kilometer til fods – 58 km blev det til i alt i løbet af de tre dage. Det synes jeg selv var flot.

Samtidig blev det en tur med forfatteren Ida Jessen i baghovedet.

Både min medvandrer og jeg havde læst ’Kaptajnen og Ann Barbara’, og nu vandrede vi i disse egne, hvor vi indimellem så landbrugsjorder, der ikke var meget andet end sand, og hvor store, tunge maskiner strøede kunstgødningen ud med meget rund hånd.

Efterfølgende skulle jorden vandes igen og igen for at give et udbytte.

I dag giver det ingen mening at dyrke disse arealer, og det bør høre op. Arealerne må gives tilbage til naturen. I Kaptajnens tid var det kampen for at opdyrke heden og dermed give de lokale og de tilflyttede tyskere noget at leve af.

Det er en bog om kampen mod sult og nød og mod den onde greve Schinkel, som vi også finder et monument for ved Hald Sø. Vi har svært ved at se, at han er et mindesmærke værd, men finder alligevel, at det bør stå der, så vi kan huske, hvad det var for umenneskelige vilkår, folk dengang skulle leve under.

Med Ida Jessens bog bliver det klart, hvor hårdt og uretfærdigt livet var.

Også denne bog er fortalt i et smukt og meget læseværdigt sprog, så jeg anbefaler både bogen og vandringen i den egns særlige natur, hvor der både er store plantager og nyere egeplantninger, og hvor turen bevæger sig op og ned ad fortrinlige stier.

Det er bestemt en rejse værd.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
31 kommentarer
Vis kommentarer