Ikke flere realityshows i Det Hvide Hus, please

'Hele Kanye-sagen siger rigtig meget om vores kultur anno 2020. At en mand, med en formentlig p.t. ubehandlet psykisk lidelse kan stille op som præsident,' skriver Sandie West, der ikke er i familie med Kanye. Foto: Randall Hill/Reuters
'Hele Kanye-sagen siger rigtig meget om vores kultur anno 2020. At en mand, med en formentlig p.t. ubehandlet psykisk lidelse kan stille op som præsident,' skriver Sandie West, der ikke er i familie med Kanye. Foto: Randall Hill/Reuters
Følg Opinionen

Sandie Westh, journalist og radiovært

 

Kanye West har som rapper og producer lavet noget af det mest anerkendte, visionære musik igennem de seneste 20 år. Det er der ingen, der kan sætte spørgsmålstegn ved.

Han er en succesfuld designer, gift med verdens største realitystjerne, Kim Kardashian, og så er han ikke bange for at sige sin mening - heller ikke, når den ikke flugter med de forventninger, verden har til ham.

Kanye har aldrig været bange for at være kontroversiel. Han ydmygede Taylor Swift til MTV Video Music Awards i 2009, da han stormede op på scenen for i bund og grund at sige, at hun ikke fortjente den pris, som den dengang 20-årige, meget usikre Swift stod og holdt en takketale for for.

I 2018 sprang han ud som glødende Trump-supporter. Samme år modtog han enorm kritik for at have sagt, at slaveriet i USA i bund og grund var et valg: 'Når man hører om slaveri i 400 år. 400 år? Det lyder som et valg,' sagde han med henvisning til de millioner af afrikanere, der blev fragtet til Nordamerika og solgt som slaver.

Og så er han i øvrigt også en vaskeægte anti-vaxxer. Kanye West har aldrig været bange for ikke at være som de andre og nu har han kurs mod verdens mest magtfulde embede: Han vil nemlig være USA's præsident. Om det lykkes, er ganske tvivlsomt, men ikke desto mindre har Kanye skudt sin præsidentkampagne i gang.

Det skete natten til mandag i den her uge i Charleston, South Carolina, hvor Kanye West endnu en gang kom med nogle ret så bizzare udtalelser, som at 'Harriet Tubman befriede aldrig slaverne. Hun fik blot slaverne til at arbejde for andre hvide mennesker,' med henvisning til den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Harriet Tubman, der hjalp tusindvis af slaver med at genvinde deres frihed i 1800-tallet.

Han opfordrede også dem, der var mødt op til det usædvanlige vælgermøde, at stoppe med at se porno, hvorefter han gled over i en snak om abort, som han påpegede, han ikke er imod, på trods af at han meget overraskende fik ytret: 'Jeg var tæt på at dræbe min datter!' Men derpå foreslog, at mødre skal modtage en million dollars af staten, når de har født.

Alt dette foregik på en hektisk, råbende facon, fordi Kanye havde droppet mikrofonen, men til gengæld iført sig en skudsikker vest. Ikke lang tid efter det her vælgermøde nedsmeltede Kanye West totalt på Twitter, hvor han bl.a. i en række opsigtsvækkende tweets skrev, at hans hustru, Kim, havde forsøgt at få ham indlagt, angiveligt på grund af ovennævnte vælgermøde.

Det beskidte vasketøj blev ikke bare luftet offentligt, nej, det blev smidt ud fra Empire State for hele verden at skue. Natten til onsdag amerikansk tid eskalerede det igen for Kanye, der lagde screendumps op af sine beskeder til sin svigermor, realitymoderen, Kris Jenner, og kaldte det white supremacy, da hun tydeligvis nægtede at svare på hans sms'er.

Derefter skrev han, at han har forsøgt at blive skilt fra Kim i to år og anklagede hende for at have mødtes alene med rapperen, Meek Mill, på et hotel. Alt sammen til offentligt skue. Kanye West afslørede i 2017, at han er bipolar, men udtalte også: 'I cannot be on meds and make watch the throne level or dark fantasy level music', med henvisning til nogle af sine mest succesfulde album.

Når Kanye tager sin medicin, forsvinder hans kreativitet altså. Kanye er p.t. i gang med at lægge sidste hånd på et album, der skulle udkomme lige om lidt.

Og hvorfor er det her så så interessant? For det er jo egentlig dødubehageligt at betragte en mand nedsmelte offentligt i sådan en grad, West er ig ang med lige nu. Bør vi ikke bare lade ham være, når nu han tydeligvis har en masse dæmoner at slås med?

Svaret er nej, og det er det af den helt åbenlyse grund, at Kanye West går efter præsidentposten senere i år og føjer endnu et kapitel til føljetonen om, hvordan popkultur og politik smelter tiltagende mere og mere sammen i USA. Det her er langt større end bare Kanye West, hvilket er imponerende, fordi Kanye West er stor nok i sig selv.

Hele Kanye-sagen siger rigtig meget om vores kultur anno 2020. At en mand, med en formentlig p.t. ubehandlet psykisk lidelse kan stille op som præsident.

Kendiskulturen er ikke bare noget, vi læser lidt om på internettet mere og taler om over en øl med vennerne om fredagen. Den har enorme konsekvenser for dig og mig. Præsidentposten bestrides p.t. af en mand, der indtil 2016 mest af alt var kendt fra sin realityserie, 'The Apprentice', hvor en gruppe deltagere konkurrerede om en lederstilling i et af Donald Trumps firmaer.

Fire år senere står vi måbende tilbage, mens han har større fokus på sit eget ego end på at styre sit land igennem den største pandemi i 100 år. Når det megalomane ego overtager præsidentposten, forsvinder hensynet til embedet hen i baggrunden, og med ét handler det mere om personen end om landet.

Således har det været med Donald Trump. Således ville det være med Kanye West. Derfor er det vigtigt at tale højt om Wests ageren lige nu, fordi verden ikke kan holde til flere realityshows i det ovale kontor. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
67 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+