ABBA-DABBA-DOOH

'ABBA byder op til en ny begyndelse. Lad os lægge hadet, ængstelsen og afmagten bag os,' skriver Sanne Gottlieb. Foto: Universal
'ABBA byder op til en ny begyndelse. Lad os lægge hadet, ængstelsen og afmagten bag os,' skriver Sanne Gottlieb. Foto: Universal

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Musik forbinder os mennesker på tværs af generationer, race og køn. Den får os til at smile og danse, blive liderlige eller melankolske. Lydene, der træffer hjertekulen, er dem fra vores teenageår, hvor alting oplevedes ekstra stærkt og uden filter. For musik udløser lykkehormoner, som oxytocin og dopamin.

Det er det f.eks. også videnskabeligt bevist, at tonerne fra Mozarts musik kan begrænse den epileptiske aktivitet i hjernen.

Men kan musik gøre verden til et bedre sted? Ja, tror jeg naivt.

Derfor tror jeg faktisk, at ABBA vil ændre verden, når de lancerer deres nye album den 5. november og med en livekoncert, som består af et timands orkester, men uden de virkelige ABBA medlemmer på scenen.

For koncerten vil fremstille Frida, Björn, Agnetha og Benny digitalt, som da de var unge.

Lyder det for underligt og som en adgangsbillet til et flop? Ja – jo. Hvis man har en fastlåst ide om, at alting skal være, som det altid har været.

Men det er jo netop det, som er det smarte her. Man inviterer den yngre generation med, fordi definitioner af køn, udseende og fremtoning allerede er flydende.

'I have learned to cope – and love and hope – is why I am here now'.

ABBA byder op til en ny begyndelse. Lad os lægge hadet, ængstelsen og afmagten bag os. Lad en ny tid begynde, med kærlighed og håb. Vi trænger i hvert fald til det!

Jeg tror på det. Også selvom nogle allerede er ude med riven og sabler musikken ned med argumenter som 'man behøver bare at lukke øjnene, så kan man se en skuespiller stå i en lyskegle forrest på en scene og række sine hænder ud mod publikum. Eller en Disney-prinsesse på en bjergtop,' som Politikens musikredaktør, Simon Lund, skriver. Og som jeg giver ham ret i.

Men gør det noget? Gør det noget, at der er en smule uskyld tilbage. At musik sovses ind i strygere og patos?

Undervurder ikke ABBAs magt vil jeg blot sige. Lad kulten begynde.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
68 kommentarer
Vis kommentarer