Ærlig talt - bliv hjemme

De krænkelsesparate står i kø. Men måske burde de blive inden for hjemmets fire vægge, hvis verden er så farligt et sted at færdes i, skriver Sanne Gottlieb. Nordhavn på en solskinsdag som på billedet er nok ikke en god idé. Foto: Anthon Unger
De krænkelsesparate står i kø. Men måske burde de blive inden for hjemmets fire vægge, hvis verden er så farligt et sted at færdes i, skriver Sanne Gottlieb. Nordhavn på en solskinsdag som på billedet er nok ikke en god idé. Foto: Anthon Unger

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Vi ved det alle, for vi har fået tudet ørene fulde af formaninger, og vi kan det som et mantra; vi skal holde afstand til hinanden, så længe covid-19 er en trussel. Der er blevet opfordret til fornuft, ro og hensynstagen.

Men i kølvandet på coronas entré i Danmark er der opstået en ny slags mobbere i samfundet.

Dem, der mener sig i sin gode ret til at korrekse, dirigere og råbe ad andre mennesker - i fald afstanden til dem i deres fantasiverden er for kort - de bruger corona som et frikort til at køre egne sørgelige liv og frustrationer af på mennesker, de ikke kender. Der er tilmed dem, der ser deres snit til at udleve den indre racist og sexist, hvis en asiat ikke sætter sig i den anden ende af bussen, eller et homoseksuelt par ikke holder afstand til hinanden.

Pludselig er det blevet andres anliggende at vurdere og dømme adfærd hos folk, de ikke kender.

Og hvis du synes, det lyder som klynk, bør du læse Institut for Menneskerettigheders nye rapport, der omhandler emnet, og som er decideret skammelig læsning.

Nu er jeg ikke asiat, men blot en bleghvid kvinde med heteroseksuelle tendenser. Alligevel har jeg oplevet umotiveret udskældning under corona.

Som f.eks. damen, der kom gående imod mig trækkende på sin cykel med sin venstre arm strakt ud til siden for at markere den passende afstand til sine medmennesker. To meter inden vi passerede hinanden, blev der skreget 'om jeg var dum i hovedet?.' Jeg beklagede, at jeg trak vejret.

Eller den ældre dame, der surt og demonstrativt vendte ryggen til mig med ordene 'i det mindste kunne du tage mundbind på,' da jeg kom løbende forbi.

Selvfølgelig er det provokerende, når afstanden i et supermarked ikke overholdes, eller hvis en fremmed partout maser sig op ad en. Selvfølgelig er der situationer, hvor det er på sin plads at sige fra, og det skal vi også blive bedre til. Men på en venlig måde.

De krænkelsesparate står i flok. Men måske burde de blive inden for hjemmets fire vægge, hvis verden er så farligt et sted at færdes i?

Jeg mener det, ærlig talt – bliv hjemme, hvis du mener, at du er i risiko for at dø af covid-19. Tag ansvar for dig selv. Få dine varer bragt til døren af et online-supermarked. Gå med et mundbind, og vær fornuftig, eller gå tur om aftenen, hvis det handler om at røre sig.

Samfundet er åbnet op igen, og livet fortsætter med sin egen puls. Det betyder ikke, at vi ikke skal vise samfundssind over for hinanden, eller at vi skal glemme, at der stadigvæk er folk, der ender i respirator eller dør af sygdommen.

Men opfør dig ordentligt. Uanset hvor rask eller syg du er.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
40 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen