Der skal sættes hårdere ind, Kaare

Når regeringen - og boligminister Kaare Dybvad - kun taler om at bygge nye boliger, vender den sit blinde øje til, hvad der rent faktisk sker på boligmarkedet, skriver Sanne Gottlieb. Foto: Jens Dresling
Når regeringen - og boligminister Kaare Dybvad - kun taler om at bygge nye boliger, vender den sit blinde øje til, hvad der rent faktisk sker på boligmarkedet, skriver Sanne Gottlieb. Foto: Jens Dresling

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Regeringen har lovet, at der skal bygges over 20.000 nye almennyttige boliger, som helt almindelige mennesker med en gennemsnitsindkomst kan betale.

Det lyder flot. Men er det ikke bare en lappeløsning, der ikke forholder sig til det egentlige problem?

20.000 nye boliger redder ikke de fundamentale skævheder, der er på boligmarkedet. For markedet tilhører dem, der har råd til at købe. Problemet er ikke, at der ikke findes ledige lejemål. Der er masser af lejemål, der står tomme. Problemet er, at ejerne presser prisen op, så den enkelte ikke har råd til at leje boligen.

Det danske boligmarked trænger i allerhøjeste grad til en hårdhændet opstramning.

Og lejeloven, der skal beskytte lejere, bør gås efter i sømmene ved samme lejlighed.

Fx er jeg disse i dage et tal i statistikken over boliglejere - fanget i et hul i lejeloven, der gør det muligt for boligejere, at chikanere deres lejere ud. Og det er fuldkommen underordnet, hvem man er, eller hvad man hedder. Står man uden bolig og en spækket bankkonto, står man i det samme lort.

Helt konkret er det muligt for visse boligudlejere, i visse situationer, at slippe uden om genhusningspligten, selvom lejer varsles ikke at kunne bo længe i sin bolig ved en renovering. Eller lad os tale om depositum tilbagebetaling. Det kan i nogle tilfælde ske, at du aldrig ser så meget som en krone. Det kan også ske, at du ikke opsiges af dit lejemål, men så kan udlejer finde på tiltag til forbedringer, så du alligevel ikke kan betale din husleje, når arbejdet er udført. For udlejer har jo nogle udgifter der skal dækkes og lejemålet er steget i værdi.

Boligspekulanter bliver ikke rige, fordi de sidder og tænker på, hvad der er rimeligt overfor dig. De bliver rige, fordi de tænker i kroner og ører, og lejerne rager dem en papand.

Så når regeringen kun taler om at bygge nye boliger, vender den sit blinde øje til, hvad der rent faktisk sker på boligmarkedet. Og de 20.000 almennyttige lejemål fjerner ikke iskolde boligspekulanter, deres metoder og deres advokater, der kender smuthullerne i lejeloven.

Boligminister, Kaare Dybvad – jeg ved at du er på lejernes side, men der skal sættes hårdere ind!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
43 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.