Det dér - det er ikke godt

'Folk må se ud, som de lyster. Men det der – det er altså ikke godt, og det går i arv til ungerne.' skriver Sanne Gottlieb om fedme i Danmark. Foto: Jens Dresling
'Folk må se ud, som de lyster. Men det der – det er altså ikke godt, og det går i arv til ungerne.' skriver Sanne Gottlieb om fedme i Danmark. Foto: Jens Dresling

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Jeg er netop hjemvendt efter en ferietur gennem Danmark. Og på denne har jeg været vidne til noget jeg vil døbe 'variationer af forfald'. Sagt på en anden måde; hold kæft, hvor er der mange overvægtige danskere!

Jeg taler ikke et par kilo for meget på sidebenene, men decideret fedme, hvor maven hænger 10 cm ud over buksekanten. Den fedme der gør, at man ikke kan tage normale skridt, men svajer lidt fra side til side, fordi det er svært at holde balancen, eller gå hurtigt i de åbne sandaler.

Folk må se ud, som de lyster. Men det der – det er altså ikke godt, og det går i arv til ungerne, der vokser sig lige så store og tykke som mor og far – jeg har selv set det.

Måske man burde sætte kost og ernæring på skoleskemaet, så poderne kunne tage en snak med de voksne? Eller i det mindste selv få noget viden om kalorieindtag, bevægelse og mad lavet af gode råvarer.

For det, der hældes på tallerkenen, når der spises på restaurant eller cafe er: Pizza, pasta, nachos druknet i ost, burger, bøf med fritter, hvidt brød, suppleret med sodavand og øl. Læg dertil hyggeslikposen, is og vin.

I Danmark er kommunerne Brøndby og Ishøj dem, der ligger i toppen på overvægtskalaen, ifølge Danmarks statistik. Internationalt er tyrkiske kvinder blandt de tykkeste. Jeg ved ikke, hvor mange tyrkiske kvinder, der bor i Brøndby eller Ishøj, men de meget overvægtige folk, jeg så fra København til Jylland og Fyn, var lige så bleghvide, som dig og mig, så det har intet med etnicitet at gøre.

Det handler om dårlige vaner og ignorance.

Ikke nok med at det må føles skidt, så koster fedmen også. Den koster på diabetes, hjerte- kar sygdomme, på sundhedssystemet, på selvværdet og den fysiske begrænsning.

Der er lavet så mange kampagner om sundhed, og de fleste af os ved godt, hvad der er usundt. Så hvorfor står det så galt til derude, når nu vi ved, at fedme giver livsstilssygdomme og slår os ihjel?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
19 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen