'Det handler ikke om religion, Mette'

Omskæring  handler ikke om antisemitisme, muslimer eller religion. Det handler om et unødvendigt, fysisk indgreb, der påfører barnet smerte, mener Sanne Gottlieb. Foto: Ritzau/Scanpix
Omskæring handler ikke om antisemitisme, muslimer eller religion. Det handler om et unødvendigt, fysisk indgreb, der påfører barnet smerte, mener Sanne Gottlieb. Foto: Ritzau/Scanpix

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Indtil for to år siden var jeg tilhænger af omskæring på drenge.

Mine argumenter var, at det i visse tilfælde måske kunne minimere seksuelt overførte sygdomme. At det var et lille ubetydeligt indgreb. Og at det generelt bare var pænere og muligvis bidrog til at holde kalorius ren.

Men så var der en dame, der gjorde mig opmærksom på problematikken med et lille barn, der tisser i sin ble. Der er ammoniak i urin, og det svider altså, hvis man har en hud der ikke er intakt.

Se – lige der skiftede jeg mening. For hvorfor skal man udsætte et lille barn for den unødige smerte, indtil såret er helet? Det i sig selv er nok begrundelse til at forbyde omskæring af drengebørn.

I stedet ser man diverse politikere udtale sig om omskæringsproblematikken med følelserne uden på tøjet. Nu handler det om 'respekt for jøder,' antisemitisme, krystalnatten, og om at man ikke ønsker at sende et signal om, at jøder ikke er velkomne, hvis et sådant forbud blev vedtaget.

Ikke et eneste sagligt argument i denne sammenhæng. Kun ytringer baseret på respekt for unødvendige gamle skikke.

Mette Frederiksen skrev i Berlingske: 'Jeg ved, hvad det årtusinder gamle ritual betyder for religiøse mindretal i Danmark. Og jeg ved, at nogle danske jøder ikke længere vil kunne se sig selv i vores samfund, hvis der gennemføres et forbud.'

Nå … Hvis et lille stykke forhud er nok til at ville rejse til Israel for bestandig – hvad er der så egentlig i vejen med det?

Forestil dig at retorikken tog udgangspunkt i muslimers religion, (hvor der også udføres omskæring af drenge,). Mon man ville høre politikere tale om brudte løfter og tab i denne sammenhæng?

Bare tænk tanken.

I Danmark har vi ry for at være nytænkende. Vi lancerede pornoens frigivelse. Vi var et af de første lande, der fik fri abort til kvinden. Vi favner bredt omkring seksuelle minoriteter. Men forhud kan få vores statsminister til at løfte pegefingeren og bede os huske på jødeforfølgelsen, så ikke et øje er tørt.

Men det handler ikke om antisemitisme, muslimer eller religion. Det handler om et unødvendigt, fysisk indgreb, der påfører barnet smerte.

Jeg vil bare gerne høre et eneste fornuftigt argument FOR at omskære drenge fra vores politikere. Kom med det!

Politik og religion bør aldrig gå hånd i hånd. Så er det, fanatikere har spillerum.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
156 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen