Glem lige Jes Dorph en stund

'For fokus er gået væk fra det essentielle; nemlig at der stadigvæk er mennesker, der ikke kender egne og andres grænser,' skriver Sanne Gottlieb om #metoo-debatten. Modelfoto
'For fokus er gået væk fra det essentielle; nemlig at der stadigvæk er mennesker, der ikke kender egne og andres grænser,' skriver Sanne Gottlieb om #metoo-debatten. Modelfoto

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

I skrivende stund er det eneste lys for enden af tunnellen, at arbejdspladser tager konsekvensen af flere års fokus på det, jeg vil kalde 'strukturelt magtmisbrug på jobbet,' alvorligt.

Glem lige Jes Dorph for en stund. Også selvom støttegruppen på Facebook er vokset til over 45.000 medlemmer.

For fokus er gået væk fra det essentielle; nemlig at der stadigvæk er mennesker, der ikke kender egne og andres grænser, og at der er mennesker, der har svært ved at sige fra.

Når denne problematik eksisterer, er der nødt til at være nogle meget tydelige regler for opførsel på arbejdspladser. Det er vigtigt at huske, at der er tale om personalesager og ikke straffesager, og at fyringer ikke kun sker for offentligt kendte personer. Det sker også for ham, du ikke kender.

Det handler ikke om, at de krænkede skal stå frem offentligt. Det er et internt anliggende på en arbejdsplads. Derfor er den massive kritik af de 'anklagende,' helt ude i hampen.

Som en skrev på den pågældende gruppes side:

 'Jeg er kvinde, og jeg vil gerne have mig frabedt at få mit køn sværtet til af et par gimper eller tre, hvis udbasunering af egen krænkelse kun giver sætningen 'det svage køn' endnu længere levetid.'

Dette opslag har pt 860 positive likes og 200 delinger.

Som kvinde græmmes jeg over en sådan udtalelse, for den er nedladende og dum, og den scorer billige point hos de, der ikke gider se nuancerne i dette cirkus.

Er det nu virkelig så svært at forstå, at der er kvinder, som ikke træder frem? Konsekvensen og hetzen på den enkelte er simpelthen for risikabel. Og husk igen på, at der er tale om en personalesag. Ikke en straffesag.

Men hvorfor er der så ikke kvinder, der ryger i øjeblikket? Banen er kridtet op. Det er ikke kun et feministisk privilegie.

Måske der bare ikke er så mange mænd, der føler sig intimideret af en kvinde, eller også sker det ikke. Men var kvinden 1 meter højere end manden, med fuldskæg, ølvom og hed Verner (på forhånd undskyld til dig, der hedder Verner,) ja, så kunne det være, at det ikke var så skide sjovt med den hånd på ballen, i skridtet, eller den smålumre bemærkning 'ku´godt …'

Så kunne det være, at man ville føle sine grænser overskredet.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
71 kommentarer
Vis kommentarer