Hjælp IS-kvinderne og dermed børnene

'Nu tænker du måske, at terrordømte bør rådne op i fængsler, langt væk fra Danmark. Men så forholder du dig ikke til virkeligheden,' skriver Sanne Gottlieb til læseren om kvinderne, der hentes hjem fra Al-hol-lejren. Foto: Ritzau Scanpix
'Nu tænker du måske, at terrordømte bør rådne op i fængsler, langt væk fra Danmark. Men så forholder du dig ikke til virkeligheden,' skriver Sanne Gottlieb til læseren om kvinderne, der hentes hjem fra Al-hol-lejren. Foto: Ritzau Scanpix

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Beslutningen er taget om at hente tre kvinder og deres tilsammen 14 børn hjem til Danmark.

At regeringen burde have lyttet til PET allerede for flere måneder siden, er en anden sag. Men om kort tid sætter disse kvinder deres ben på dansk jord igen. Og til hvad?

Nu er det, der skal træffes nogle politiske beslutninger, som bør være langsigtede, og som kan imødekomme de problemstillinger, som en nærmest samlet opposition har påpeget er til stede, men som ikke nødvendigvis behøver ende med en katastrofe, og som Pernille Vermund så dramatisk mener, 'er at udsætte det danske folk for at skulle opleve terror i eget land.'

Ja, erfaring viser, at det er uhyre svært at 'omvende' IS-tilhængere. At det er voldsomt svært at pille ideologier ud af folk. Men måske man lige skal forklare hvorfor, og hvad der også spiller en rolle her.

Det er en kendsgerning, at de, der dømmes for farlig kriminalitet – terror – også hører til dem, der har den dårligste resocialisering tilbage i samfundet. En af grundene er blandt andet, at disse fanger ofte ikke har uledsaget udgang, og derfor ikke formår at finde deres ben igen i samfundet.

Nu tænker du måske, at terrordømte bør rådne op i fængsler, langt væk fra Danmark. Men så forholder du dig ikke til virkeligheden. Og det gør blå blok heller ikke.

Kvinderne vender tilbage – og kvinderne kommer til at have en fremtid i Danmark.

Derfor skal der bruges ekstra ressourcer på at følge op på disse kvinder. Med tilsyn, psykologsamtaler, kvindenetværk og fremadrettede planer. For kvinderne står ikke alene, selvom de kommer hertil uden ægtemænd. Kvinderne har børn. Og det er disse børn, der også skal integreres i en helt almindelig dagligdag. Derfor er det vigtigt at disse mødre ikke tabes i det sociale system, og overlades til sig selv.

Skal skatteborgere betale den regning?

Spørgsmålet bør formuleres anderledes; er det ikke klogest, at der i den grad lægges en ordentlig plan? At man så i samme omgang bør kigge på resocialisering af andre fanger kan vel kun være et plus?

Det nytter ikke at lukke øjnene og håbe på, at problemerne forsvinder – for det gør de ikke. Der skal handling bag.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
147 kommentarer
Vis kommentarer