'Hvad rager det nogen?'

Hvorfor med udgangspunkt i sociale medier anmelde folk, man slet ikke kender, for ting, som både er lovlige og private, undrer Sanne Gottlieb sig. Foto: Ritzau Scanpix
Hvorfor med udgangspunkt i sociale medier anmelde folk, man slet ikke kender, for ting, som både er lovlige og private, undrer Sanne Gottlieb sig. Foto: Ritzau Scanpix

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

En ven af mig har fået anonyme telefontrusler, fordi hun i et TV-program har sagt, at hun vil afholde en påskefrokost med sine venner. Den anonyme har altså googlet hendes nummer og mener sig i sin ret til at true hende for noget, hun vil foretage i sit eget hjem.

Jeg selv har lige oplevet, at en, jeg ikke kender, har anmeldt mit coverfoto på min private Facebook af Burt Reynolds, der med en masse hår på kroppen flirter med beskueren. En anden mand har på min fanside (ja, tro det eller lad være, men sådan en har jeg på FB,) skrevet, at mit billede nu heldigvis er fjernet, og at jeg er krænker.

Så i alle tre tilfælde jeg netop har nævnt, er der altså tale om mennesker, der ikke kender hinanden, men som alligevel mener sig nødsaget til at true, anmelde og anklage.

Hvad er det for en mærkelig mekanisme? Hvad rager det nogen, hvem man ser i sit eget hjem, med mindre der var tale om flere end forsamlingsforbuddet, og politiet ville rykke ud?

Hvordan kan det være, at en anonym gider bruge tid på at få mit coverbillede fjernet. Her er ikke tale om et mindreårigt barn, vold, bryster eller kønsorganer til skue. Blot en storsmilende mand på et stykke skind, der i øvrigt overholder retningslinjerne for FB.

Og sidst men ikke mindst: Hvorfor gide bruge tid på at skrive negative ting på en fanside om noget, der foregår på min private side.

Jeg kender svaret – tror jeg: Fordi nogle mennesker elsker den magt, der ligger i en trussel eller anmeldelse, som er anonym. Fordi nogle mennesker mener sig i sin ret til at opføre sig uacceptabelt, blot fordi de sidder bag en computer i eget hjem.

Det er en kedelig tendens, der desværre ses mere og mere. Man kalder dem også trolls.

Det er i orden at være uenige og have forskellige holdninger til tingene. Men når der pludselig er tale om en personlig forfølgelse, selvom man aldrig har mødt hinanden, så er der altså noget galt.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
39 kommentarer
Vis kommentarer