Hvem er egentlig snobbet?

Statsminister Mette Frederiksen talte om 'uddannelsessnobberi' ved en regeringskonference for nylig, hvilket Sanne Gottlieb har en pointe omkring. Foto: Ritzau/Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen talte om 'uddannelsessnobberi' ved en regeringskonference for nylig, hvilket Sanne Gottlieb har en pointe omkring. Foto: Ritzau/Scanpix

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Et nyt ord har sneget sig ind i politiske ordbog: 'Uddannelsessnobberi'. Og det er blevet en del af regeringens ordforråd.

'Der er for meget uddannelsessnobberi i Danmark. Uforvarende er vi kommet til at bygge et samfund og et uddannelsessystem på, at det er finere at tage en akademisk uddannelse end ikke at gøre det. At det er bedre at gå i gymnasiet end ikke at gøre det.'

Sådan sagde Mette Frederiksen ved regeringskonferencen i Fredericia for nylig. Og den netop valgte forsknings- og uddannelsesminister, Jesper Petersen, papegøjesnakker mor Mette i et interview i Politiken i dag.

'Vi skal have gjort op med, at de unge vælger en uddannelse, fordi de selv, deres forældre eller omverden mener, at en uddannelse er vigtigere eller finere, fordi den er mere akademisk.'

Altså er der fra politisk side et ønske om at tiltrække flere unge til mellemlange uddannelser, eller til at blive faglærte håndværkere. Dette skal blandt andet løses ved at flytte nogle studiepladser til provinsen.

For Danmark mangler hænder. Det er fakta, at vi nu og i fremtiden mangler mennesker, der varetager disse poster. Men at ville løse et problem ved at kalde det uddannelsessnobberi, fordi unge vælger en akademisk uddannelse, er som taget ud af et bondsk Ludwig Holberg teaterstykke. Nej, du skal fandeme ikke komme her og tro, at du er noget.

Du skal nærmest skamme dig over at ville tage en akademisk længevarende uddannelse og bruge din hjerne på teoretiske overvejelser. DET er snobberi på første klasse. For ægte snobberi søger mod den laveste fællesnævner. Og ægte snobberi er, når man kalder de andre for snobbede.

Det lyder så godt, når politikere siger, at småbyer og deres indbyggere skal nyde godt af uddannelsesudflytninger. Måske det kan skaffe en ekstra stemme eller to. Men det er i sidste ende ikke andet end populistisk propaganda, der ender med at koste mange penge. At der eksisterer landsbyflugt i flere dele af landet, har intet med uddannelsestilbuddene at gøre.

Man kan ikke tiltrække studerende til en fem kilometer lang tom hovedvej uden liv, kultur eller natklubber. Og der skal alligevel pendles ti, 20, 30 kilometer mange steder, selv hvis der flyttes studiepladser  Man bør desværre også lige huske på, at statistikken viser, at social mønsterbrydning nærmest er ikke eksisterende indenfor uddannelsessystemet.

Hvis man skal tiltrække unge mennesker på bestemte uddannelser, skal der - ud over at være en grundlæggende interesse for faget - også være en gulerod i den sidste ende. Og den gulerod hedder ordentlige arbejdsforhold og ordentlig løn. Især for dem der dimitterer fra professionsskolerne.

Når Mette Frederiksen og regeringen vælger ordet uddannelsessnobberi, graves der grøfter. Hvad med at samle den yngre generation i stedet for at plante et narrativ med et A og et B hold?

Måske man kunne gøre det attraktivt i det hele taget at ville tage en uddannelse?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
127 kommentarer
Vis kommentarer