Måske er det ikke ADHD

'Sjovt nok er nogle af de børn, jeg har kendt, og som fik diagnosen, vokset op til at blive fuldkommen normale. Det, der var galt, var at forældrene ikke turde sige ungerne imod,' skriver Sanne Gottlieb om ADHD. Foto: Colourbox
'Sjovt nok er nogle af de børn, jeg har kendt, og som fik diagnosen, vokset op til at blive fuldkommen normale. Det, der var galt, var at forældrene ikke turde sige ungerne imod,' skriver Sanne Gottlieb om ADHD. Foto: Colourbox

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Vi lever i et land, hvor ADHD diagnoser deles ud til højre og venstre, til både børn, unge og voksne.

Men ER der virkelig så mange mennesker, der reelt har lidelsen?

På en MR scanner kan man se en anden type aktivitet i den forreste del af hjernen på dem, der er under udredning for ADHD. Men betyder det, at de har ADHD?

Symptomerne på ADHD er reelle, men grunden dertil kan lige så vel være dårligt syn, depression, eller sågar misbrug.

Og så er det, at jeg forsigtigt stiller spørgsmålet: Hvor mange børn af forældre, der ikke kan finde ud af at sætte grænser, og som bliver diagnosticeret med ADHD, kender du?

Det er farligt at stille spørgsmålet, for forældrerollen skal allerhelst være blankpoleret som issen på en munk.

Jeg kender godt de børn. Og hånden på hjertet, jeg tror faktisk også, at du har set et barn, der kaster sig rundt og er opmærksomhedskrævende, fordi forældrene ikke kan finde ud af at sige STOP!

Men det betyder ikke, at det har ADHD. Eller at du har ADHD, fordi du har svært ved at læse en avisartikel til ende, eller ikke kan færdiggøre dine projekter i livet. Hvis du kan koncentrere dig om bare en anden ting, så har du nok ikke ADHD.

ADHD er sådan en mode-diagnose i dag.

Sjovt nok er nogle af de børn, jeg har kendt, og som fik diagnosen, vokset op til at blive fuldkommen normale. Det, der var galt, var, at forældrene ikke turde sige ungerne imod. For der er en tendens til, at børn ikke må være kede af det. At det er synd for dem, når de bliver ulykkelige af at få et nej.

Velkommen til virkeligheden lille Karl Oscar eller Emma Sophia. Den bliver hård.

Måske vi skulle stoppe det der diagnosetrip og tage ansvar, så de der reelt HAR noget, der hedder ADHD, ikke bliver sat i bås med adfærdsvanskelige børn, hvis forældre er nogle skvat.

Hvad mener du?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
53 kommentarer
Vis kommentarer