Nima, kære Nima...

Kristian Hegaard kan godt være seksuelt grænseoverskridende, selvom han sidder i kørestol, skriver Sanne Gottlieb og irettesætter Nima Zamani. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristian Hegaard kan godt være seksuelt grænseoverskridende, selvom han sidder i kørestol, skriver Sanne Gottlieb og irettesætter Nima Zamani. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Nima Zamani, er min gode ven, kollega og jurist. Men Nimas sidste klumme, her i Opinionen, viser med tydelighed, at mange mænd ikke helt forstår hvad kernen i #metoo egentlig er.

Så derfor vil jeg nu uddybe:

For #metoo handler ikke om, at den ene er fysisk mindre stærk end den anden, eller at der skal være tale om en decideret voldtægt. Det handler helt essentielt om en grænseoverskridende adfærd med en seksuel undertone fra et menneske mod et andet. Det er ret enkelt.

Så når Nima mener, at Kristian Hegaard - fordi KH sidder i kørestol - ikke kan udgøre en reel 'trussel,' er det nærmest det samme som at sige, at én, der er handicappet, aldrig ville kunne være 'farlig' eller overskride en anden persons fysiske og psykiske space. Og det er jo ikke sandt.

Der findes domsfældelser, hvor en voldtægtsmand har været udviklingshæmmet. Eller, som undertegnede selv oplevede i en alder af 25, hvor en mand i kørestol i Frederiksberg Have bad om hjælp til at tisse, hvorefter han med savl ud ad munden hev et stift lem frem. Det sidste oplevede jeg som dybt grænseoverskridende og ydmygende.

Og mit raseri blev ikke mindre, blot fordi han sad i kørestol. Mentalt handicap eller kørestolsbruger giver altså ikke carte blanche til grænseoverskridende adfærd

Kristian Hegaard har to velfungerende arme og sidder endda i 'en ordentlig arbejdshøjde,' som man siger. Foreligger der ikke en mulighed for, at han i en brandert har kunne bruge disse til at tage på noget, han ikke skulle. Med det resultat at én har følt sig krænket?

Jeg kender ikke detaljerne.

Men hvis ikke – hvorfor så frasige sig sine poster og undskylde? Kristian Hegaard, kunne jo til enhver tid modargumentere og sige, at der var tale om en personlig hetz på en handicappet kørestolsbruger – for sådan én er jo altid uskyldig - eller hvad?

Det er sgu en ommer, kære Nima.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
66 kommentarer
Vis kommentarer