Pinligt berørt på mit køns vegne

'Det handler IKKE om moderen. Det handler ikke om faren. Det handler om barnet,' skriver Sanne Gottlieb om den nye barselsorlov. POLFOTO
'Det handler IKKE om moderen. Det handler ikke om faren. Det handler om barnet,' skriver Sanne Gottlieb om den nye barselsorlov. POLFOTO

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Læseren fik presset en knastør karklud af offerrolle ned i svælget. 341 kvinder var afsendere på en alt for lang kronik i Politiken, der omhandlede de nyligt vedtagne 11 ugers barsel til manden.

Der var tale om et manifest af klynk, For budskabet var i bund og grund, at det er synd for kvinder, når deres barsel bliver taget fra dem, i det kvindens barsel nu reduceres til 37 uger.

Argumentet er, at det ikke kun er et barn, der har behov for tilknytningen til sin mor, men at der også er tale om moderens behov for at knytte sig til barnet, fordi hun allerede har mærket livet sparke i sin krop. Kvindens biologi er tilsyneladende større end noget andet.

Jeg bliver decideret pinligt berørt på mit køns vegne.

Det handler IKKE om moderen. Det handler ikke om faren. Det handler om barnet. Og når barnet er 37 uger gammelt, er der sådan set gået ni måneder, hvilket betyder, at det på det tidspunkt får andet at spise end brystmælk. At barnet stadigvæk ammes, er altså ikke den primære ernæringskilde. Derfor er det, præcis det rigtige tidspunkt for faderen at komme på banen.

Men at blande kvindekroppens anstrengelser ved graviditet og smerte ved fødslen ind i en argumentation for, at manden ikke skal have de 11 ugers barsel, det er simpelthen at gå 10.000 skridt tilbage.

Når de her 341 kvinder tilsyneladende hænger hele deres identitet op på at have en livmoder og hormoner i frit fald, er det alt det, som ligestillingen kæmper imod. Og lad os lige holde fast i, at vi kvinder ikke har lyst til at blive reduceret til biologi, ikke sandt? Eller er der noget jeg fuldkommen har overset gennem min opvækst?

Jeg fødte tre børn, og jeg var så privilegeret at gå hjemme med dem, da de var små. Men for pokker, hvor ville jeg ønske, at deres far havde haft muligheden for at nappe de 11 ugers barsel dengang. For det var en ensom tjans til tider, også selvom det var vidunderligt.

Kvinder føder børn. Mænd giver os sæd. Et barn har brug for både mor og far.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
145 kommentarer
Vis kommentarer