Se på jer selv

'I Danmark har vi et problem med tvangsfjernelser af børn, der aldrig skulle være fjernet fra deres forældre,' skriver Sanne Gottlieb. Modelfoto: Anders Bruhus
'I Danmark har vi et problem med tvangsfjernelser af børn, der aldrig skulle være fjernet fra deres forældre,' skriver Sanne Gottlieb. Modelfoto: Anders Bruhus

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Lad mig berette om Malene, der bor i Favrskov kommune, som for nogle måneder siden, ringede til mig i programmet Nattevagten på Radio4, hvor jeg er vært, for at fortælle sin triste historie.

Kort opridset havde Malene oprindeligt selv kontaktet kommunen og bedt om hjælp i forbindelse med sin skilsmisse, da forældrene ikke kunne blive enige om en samværsordning vedrørende deres to børn.

Forløbet burde være meget enkelt, men pludselig vendte sagen 180 grader og er nu endt i en udtalelse fra den psykolog, kommunen benytter, om at Malene ikke er psykisk stabil, eller i stand til at varetage moderrollen.

Hun har også mistet enhver kontakt til børnene. Alt sammen orkestreret af en psykolog og en sagsbehandler.

I Danmark har vi et problem med tvangsfjernelser af børn, der aldrig skulle være fjernet fra deres forældre. Det bakkes op af Ankestyrelsen, der finder manglende kompetence hos sagsbehandlere og en skræmmende fejlprocent i mange af kommunernes afgørelser på de sociale områder.

En årsag er, at sagsbehandlere ofte ikke spørger børnene, hvad DE ønsker, selvom det tydeligt står i lovgivningen, at barnet altid skal høres.

En anden er måske også, at nogle kommuner ikke bruger autoriserede psykologer i de sager, hvor familier screenes, men vælger at lade tjansen gå til typer som den selvudråbte læge, Michael Adam Guul, hvis mangelfulde rapporter, baseret på fejlagtig data, direkte kopiering fra en rapport til en anden, selvopfundne termer, og andet fuskeri, har betydet, at familier er blevet splittet ad.

Hvor mange tvangsfjernelser i landets forskellige kommuner er mon baseret på de forkerte menneskers magt?

Jeg kender ikke svaret, men Malene, der bor i Favrskov kommune, som for nogle måneder siden ringede til mig i programmet Nattevagten, er interessant i den forbindelse.

At Malene efter at være frataget sine børn har fået udtalelser fra to uvildige psykologer, som konkluderer at rapporten fra kommunens rekvirerede psykolog, er fuld af fejl, ugyldig og til at smide ud med badevandet, rykker ikke en tøddel.

I Favrskov kommune kan man nemlig kun klage over sagsgangen til borgmesteren. Og for borgmesteren har det ingen konsekvenser, hvis ikke han forholder sig til kritikken. Så det gør han ikke. Men det burde han, for i kommunen er tvangsfjernelserne tredoblet på få år, og graver man lidt dybere, er der adskillige eksempler på desperate forældre, der ikke kan råbe systemet op.

Alene afsløringen af Michael Adam Guul, der verserer på forsiderne af Ekstra bladet i disse dage, burde få alle kommuner til at se sig selv efter i sømmene – også Favrskov kommune.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
114 kommentarer
Vis kommentarer