'Sindssygt tragisk'

Alle har tabt på indgrebet i sygeplejerske-konflikten, mener Sanne Gottlieb, der selv bliver sygeplejerske om to år. Foto: Anthon Unger
Alle har tabt på indgrebet i sygeplejerske-konflikten, mener Sanne Gottlieb, der selv bliver sygeplejerske om to år. Foto: Anthon Unger

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Sygeplejerskes strejke var ikke nok til at vække politikerne. I stedet er der kommet en grinagtig lappeløsning på lønnen ud af den. Reelt en ikke – løsning.

Men det, som er værst ved udfaldet, er, at det ikke kun er sygeplejersker i det ganske land, der har tabt. Du, kære læser, har også tabt. De eneste, der ikke har tabt, når det handler om, hvordan du som patient kommer til at møde det offentlige sundhedssystem, er de, der har tegnet en privat sundhedsforsikring, der giver adgang til privathospitaler.

For nok har diskussionen handlet om lønforhold, som kun en mindre begavet, ikke kan se urimeligheden i, når sygeplejersker ikke får samme løn som skolelærere eller andre faggrupper med samme længde uddannelse. Fordi der lænes opad forældede lønrammer, der ikke hører nogen steder hjemme i 2021.

Men spørger du, rundt omkring på de danske hospitaler, så er der faktisk en del sygeplejersker, der elsker deres fag, men som slides ned, fordi der er masseflugt fra det. Fordi lønnen er i bund i det offentlige, ja, men også fordi der netop på grund af masseflugten, er for få hænder til patienterne.

På rigtig mange afdelinger er arbejdspresset virkelig voldsomt. Så voldsomt, at selv de nyuddannede bukker under for det.

Det er meget svært for folk, der ikke arbejder med kritisk syge patienter, liv eller død hver dag, at sætte sig ind i det indre pres en sygeplejerske oplever, når der ikke er personale nok. Der må ikke ske fejl. Men det gør der. Der er også patienter der dør, fordi der er for få hænder. Fordi hr Hansen ikke blev tilset i tide.

Det er desværre den virkelige verden.

Det er ikke sandt at en gennemsnitløn for en sygeplejerske ligger på 41.000 kroner før skat, med mindre man arbejder weekend og flere nætter om ugen. Det kræver kun et indblik i overenskomsten, ikke at lade sig narre af de tal.

Man bliver ikke en bedre sygeplejerske af at presse sig selv for at nå op på en rimelig lønudbetaling. Heller ikke af 5 % mere i løn over  tre år. Man bliver en bedre sygeplejerske, der elsker sit fag, når man har glade, ikke stressede kollegaer, der ikke brænder sammen, kvitter jobbet og søger over i privaten.

Jeg bliver sygeplejerske om 2 år – og allerede nu, ved jeg, at jeg ikke vil kunne klare det arbejdspres, hvis ikke der sker en ændring.

Politikerne har skudt sig selv i foden. Men de ramte alle. Og det er så sindssygt tragisk.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
125 kommentarer
Vis kommentarer