'Som at pakke en lort ind i gavepapir'

Sanne Gottlieb boede hos Marcel de Sade i den lejlighed, Frederiksbergs borgmester, Aggesen, erhvervede på mystisk vis. Hun er meget interesseret i at få hele sandheden frem. Foto: Andreas Houmann
Sanne Gottlieb boede hos Marcel de Sade i den lejlighed, Frederiksbergs borgmester, Aggesen, erhvervede på mystisk vis. Hun er meget interesseret i at få hele sandheden frem. Foto: Andreas Houmann

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

I 1985 flyttede jeg hjemmefra og direkte ind hos Marcel De Sade på Frederiksberg Allé 8. Det næste år frem boede jeg som logerende på et lille værelse i Marcels lejlighed, der var fuld af antikviteter og ægte tæpper.

Det var et år med sanselighed, dekadence og saloner i Marcels stue. For eksempel var der 'Sabrina' - den første transkønnede i Danmark, med kunstige bryster, som topløs holdt hof ved klaveret.

Derfor har jeg med interesse fulgt med fra sidelinjen i borgmester Simon Aggesens milliongevinst ved at overtage lejligheden.

'Flyttepenge', hedder borgmesterens betaling til Marcel. Det er et flot ord. Det svarer til at pakke en hundelort ind i gavepapir og påstå, at det er en gave.  Det korte af det lange er, at er der penge involveret i overdragelsen af en lejlighed på den ene eller anden måde - vel at mærke penge, som ikke direkte er en del af en købssum – ja, så er der vel tale om penge under bordet?

Penge under bordet i sager om en bolig er ulovligt. Tænk bare på de brandvarme sager om køb af andelslejligheder, hvor nogle ser sig fristet til at kræve disse.

Men nu er Simon Aggesen en klog mand, der kender systemet indefra. Derfor er overtalelsespengene – for det er jo reelt det, som de 100.000 kroner er, selvfølgelig gjort synlige, som 'en hjælp til flytning og indskud af ny lejlighed'.

Det stinker langt væk af boligspekulation, og det er etisk forkasteligt.

Det er paradoksalt, at bedrageren i sidste ende endte med at blive taget ved næsen, da den lovede lejlighed ikke levede op til kravet om nul overboer, da markisen er støjfølsom.

Sat helt på spidsen er dette en kollision mellem den forfængelige iscenesættelse, de poetiske drømme og så på den anden side den iskolde spekulative mammon.

'Borgmester Simon Aggesen aner ikke hvad bladguld er – og det er ikke hans fejl,' har det lydt fra Marcels læber. Man fornemmer den dybere mening og sarkasmen bag ordene.

Nej, Simon Aggesen aner ikke, hvad bladguld er. For bladguld er ikke penge, man hiver op af lommen. Bladguld er historiebevarelse, værdighed og poesi.

Der er ingen værdighed over Simon Aggesen, hans ageren og hvidmalede topmoderne nye lejligheder.

Må vi se de fine bilag fra flytningen?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
84 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen