Tilliden, der blev væk

'Derfor er det forståeligt, at der kommer en modreaktion. At der er selvstændige butiksejere, som trodser påbudet om lukning,' skriver Sanne Gottlieb. Foto: Philip Davali
'Derfor er det forståeligt, at der kommer en modreaktion. At der er selvstændige butiksejere, som trodser påbudet om lukning,' skriver Sanne Gottlieb. Foto: Philip Davali

Sanne Gottlieb, forfatter og journalist

Danmark har et rygte som en nation, hvor indbyggerne har stor tillid til deres regering, hinanden og systemet generelt.

Men der er sprækker i glasuren. For når krybben er tom, bides hestene – lyder det gamle danske ordsprog. Og nu er krybben tom for strå over det ganske land!

Søndag opfordrede Mette Frederiksen sine følgere på Facebook til at diskutere og engagere sig i debatten vedrørende de lange udsigter med virusmutationer og håndteringen af et sådant scenarie i fremtiden. Det affødte omkring 6000 kommentarer. Og mange med en bøn om forståelse for, hvor alvorligt pressede de er her og nu.

Folk må gå fra hus og hjem. Selvstændige på stribe drejer nøglen om. Børn og unge udviser tegn på depression. Enlige ældre har mistet livsmodet og lider i stilhed.

Det er alvor. Desperationen er begyndt at få sit tag i rigtig, rigtig, mange mennesker.

Derfor er det forståeligt, at der kommer en modreaktion. At der er selvstændige butiksejere, som trodser påbudet om lukning. For hvordan kan man drage en fornuftig ligning mellem, at supermarkeder, større som små, godt må have lange køer af mennesker ved kassen – og den enkelte butiksejer, der har muligheden for kun at lukke en enkelt kunde ind ad gangen, ikke må?

Der er ingen logik. Der er ikke et eneste klogt argument her. Det er en statsminister, der ikke udviser tillid til, at voksne borgere godt kan handle fornuftigt.

Hvis det er lovligt at købe en kop kaffe og tage den med ud af butikken – hvorfor er det så ikke lovligt at købe en cykelpumpe hos cykelhandleren og gå igen? Hvis frisører gerne må klippe hår i kunders private hjem, hvorfor må de så ikke have den enkelte kunde i butikken?

På Facebook spørger Mette Frederiksen sine følgere, hvad de synes. Men når svarene ikke passer ind i den allerede udskårne skabelon, ja, så er der ikke noget at komme efter.

Det er tomme ord fra statsministeren, når hun taler om sin forståelse for, 'hvordan det har omkostninger for alle.'

Hun har tilsyneladende ikke forstået, at hvis man spørger folk om deres mening, så lytter man. Tilliden til systemet og regeringen er væk.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
35 kommentarer
Vis kommentarer