1-0 til næstformanden

Jakob Ellemann har gjort knæfald for det yderste højre i udlændingepolitikken, og det er en sejr for Inger Støjberg i Venstre, mener Simon Emil Ammitzbøll Bille. Foto: Claus Bonnerup
Jakob Ellemann har gjort knæfald for det yderste højre i udlændingepolitikken, og det er en sejr for Inger Støjberg i Venstre, mener Simon Emil Ammitzbøll Bille. Foto: Claus Bonnerup

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, medlem af Folketinget og stifter af partiet Fremad

Efter et år som mulig messias for anstændige borgerlige vælgere sprang Jakob Ellemann på Venstres sommergruppemøde for en uges tid siden ud som rigtig strammer i udlændingespørgsmålet.

Støjberg smilede, og Vermund og Thulesen Dahl kunne med tilfredshed notere Ellemanns knæfald for det yderste højre.

Altså den samme Ellemann, der en kort overgang var medlem af Ny Alliance, som blev lanceret under sloganet 'nok er nok' – for nu skulle der endelig sættes en stopper for DF’s udlændingepolitik. Den samme Ellemann, som blev betragtet som en del af det moderne Byvenstre. Den samme Ellemann, der stod som et sikkert bolværk imod, at alt ikke skulle ende i udlændingepolitik og islam.

Som med et trylleslag blev moderniteten børstet af formandshabitten. Der var, ifølge ham selv, skabt usikkerhed om Venstres udlændingepolitik. Og han påtog sig selv skylden. Underforstået: Folk kunne mistænkte ham for at være åben over for verden og ikke besat af muslimer fra morgen til aften.

Men sådan skulle det ikke være.

Og det lå vel groft sagt i kortene. Da Venstres medlemmer sidste år kronede Inger Støjberg som næstformand for partiet, selv om de kunne have valgt den langt mere nuancerede og europabegejstrede Ellen Trane Nørby, var partiets vej beseglet. Det var kun et spørgsmål om tid.

Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig det pres, Jakob Ellemann har været udsat for. Venstre står i dag til at miste i hvert fald de ni mandater, de gik frem ved sidste valg. Det har været svært at komme frem som statsministerkandidat over for den coronapopulære Mette Frederiksen.

DF og Nye Borgerlige konkurrerer om at komme længst til højre i værdipolitikken, De konservative lurepasser, og alle kigger på Ellemann og de vigende galluptal og efter en acceptabel forklaring.

Støjberg har det samme svar på alle spørgsmål. Stram op! Udlændingepolitikken skal i fokus. Det har virket før, er logikken. Så mon ikke det kan virke igen.

Glemt er, at Mette Frederiksen og Socialdemokraterne har neutraliseret udlændingepolitikken som fløjmæssig markør, da de i sidste valgperiode tørrede gulv med en storsmilende Kristian Thulesen Dahl, der aldrig fattede, at de kvalte ham i kærlighed, før han på valgnatten måtte se langt efter hele 21 af kollegerne fra Dansk Folkepartis folketingsgruppe. Et mandattab af en størrelse, der ikke er set siden 1970’erne og i det hele taget meget få gange i Danmarkshistorien. 

Og glemt er det, at Venstres valgsejr sidste år byggede på Lars Løkkes tale om samarbejde over midten og kraftige og præcise afstandtagen fra Nye Borgerlige. En kurs som var både fornuftig og rigtig. Nu skal der føres udlændingepolitik med Støjbergs veninde, Pernille Vermund. Anstændige borgerlige må tage sig til hovedet.

Det er tydeligt, at Støjberg har hånden på rattet i Venstre. Trist tilbagetog af Ellemann. Godt spillet af Støjberg. 1-0 til næstformanden.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
29 kommentarer
Vis kommentarer