Stor ros til Sass Larsen fra Liberal Alliance

'Det er forløsende, at socialdemokraten Henrik Sass Larsen nu kalder en spade for en spade og taler venstrefløjens skadelige ulighedssnak midt imod,' siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Foto: Jens Dresling
'Det er forløsende, at socialdemokraten Henrik Sass Larsen nu kalder en spade for en spade og taler venstrefløjens skadelige ulighedssnak midt imod,' siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Foto: Jens Dresling
Følg Opinionen

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, medlem af Folketinget og stifter af partiet Fremad

'Hvis man siger sandheden, kan man være sikker på, at man før eller siden bliver afsløret.'

Sådan lyder et gammelt citat fra forfatteren Oscar Wilde. Om Henrik Sass Larsen netop har afsløret hulheden i Socialdemokratiets svulstige retorik om økonomisk ulighed, skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

Jeg vil derimod hellere rose ham for mandagens udtalelse i Dagbladet Børsen, hvor han konstaterer, at Danmark ikke har et problem med uligheden i samfundet.

Det er modigt. Det står hvert fald i skarp kontrast til, at Socialdemokratiet har bygget store dele af sin økonomiske politik op om netop at bekæmpe økonomisk ulighed.

Mette Frederiksen har i adskillige interviews frisk og frejdigt påstået, at en elite er stukket af fra resten af samfundet – og Socialdemokratiet har sågar fremlagt et økonomisk udspil under navnet 'Danmark er for lille til store forskelle'. I det udspil er man parat til at beskatte de private aktionærer hårdere og gøre det langt dyrere at investere i iværksættere, små- og mellemstore virksomheder. Alt sammen i lighedens navn. I den sammenhæng er Henrik Sass Larsens udmelding befriende klar tale.

I det omtalte interview i Børsen uddyber Henrik Sass Larsen, at der er en 'rimelig ordentlig indkomstfordeling' i Danmark, og at han ikke er 'ved at dø over, at Lego-familien har de penge, de har. Det er fint.'

Her er vi inde ved noget af det centrale i diskussionen om økonomisk ulighed.

Det er nemlig vigtigt, at vi ikke bekæmper rigdom i et anfald af hysterisk ligemageri. For Danmark er allerede et af verdens mest lige lande. Og vi kommer ikke til at løfte bunden af dette samfund ved at kappe hovedet af toppen. Tværtimod. Det er langt vigtigere at holde fokus på, hvordan vi kan sætte yderligere skub i den økonomiske vækst, så vi får endnu flere danskere ud af passiv forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet til et liv fuld af muligheder og større økonomisk frihed.

Jeg mener som sådan ikke, at man skal måle et samfund på, hvor rig den enkelte kan blive. Det er vigtigt at kunne forfølge sine drømme og tjene mange penge, uden at staten af den grund skal have for stor en andel. Men det er ikke det vigtigste.

Langt vigtigere er det at bedømme et samfund på muligheden for at bryde ud af negativ social arv i lavindkomstgruppen og skabe sig et bedre liv med flere muligheder og mere frihed.

På det punkt går det rigtig godt i Danmark. Det er således meget få danskere, som livet igennem fastholdes i passiv forsørgelse. Hvis man kigger på Danmarks Statistik kan vi derimod se, at de personer, der i 2004 befandt sig i lavindkomstgruppen, er den gruppe, der har haft den allerstørste fremgang i indkomst i 2015, da langt de fleste er kommet i arbejde.

Det vidner i bund og grund om et stærkt og dynamisk samfund, og det skyldes ikke mindst den række af økonomiske reformer, der er gennemført siden årtusindeskiftet. Samtidig modbeviser det påstanden om, at de allerrigeste er løbet fra resten af samfundet.

I det lys er det forløsende, at socialdemokraten Henrik Sass Larsen nu kalder en spade for en spade og taler venstrefløjens skadelige ulighedssnak midt imod.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
22 kommentarer
Vis kommentarer
Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind