'Udbredt ragekultur på Christiansborg'

Der er 'åbenbart en ret udrbredt ragekultur på Christiansborg,' skriver Simon Emil Ammiztbøll Bille. Polfoto
Der er 'åbenbart en ret udrbredt ragekultur på Christiansborg,' skriver Simon Emil Ammiztbøll Bille. Polfoto

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, medlem af Folketinget og stifter af partiet Fremad

Jeg er stadig i chok, men jeg må indrømme, at sexismekulturen er meget mere udbredt i politik, end jeg havde troet, og på et afgørende punkt tog jeg fejl for 12 år siden.

Hænder og fingre, der trænger sig på som en uinviteret gæst, der ikke respekterer kvinders integritet og ret til at bestemme over egen krop, er en del af en åbenbart ret udbredt ragekultur på Christiansborg. Føj for pokker!

Det var min konservative MF-kollega, Brigitte Jerkel, der lettede på låget og fortalte om en anden politiker, der ikke bare én, men hele fire gange, har passet hende op på Christiansborgs gange alene med det formål at rage på hende. Og der er ikke tale om et historisk eksempel. Jerkel kom først i Folketinget som stedfortæder for Brian Mikkelsen i efteråret 2016. For knap fire år siden.

Men rageriet er udbredt. Sagen om tidligere Venstre- og videnskabsminister Helge Sanders befamling af den senere socialdemokratiske undervisningsminister, Christine Antorini, er offentlig kendt.

Fra mine mere end 15 år på Borgen har jeg i hvert fald kendskab til to sager. Men når den forurettede kvinde ikke vil gå videre med sagen, hvad gør man(d) så?

De seneste dage har jeg spurgt en stor håndfuld nuværende og tidligere kvindelige MF-kolleger, om de nogensinde er blevet uønsket befamlet, og jeg kan afsløre, at det er de!!

Flere af dem så nærmest på mig som om, at det var verdens mest naive spørgsmål. Og det var det måske også. Det er derfor, vi mænd må mande os op og være solidariske med kvinderne. Flere af kvinderne satte endda navn på over for mig - her i blandt flere jeg har arbejdet tæt sammen med og sat stor pris på!

Her til morgen beretter tidligere folketingsmedlem fra SF, Pernille Frahm, så om, hvordan en radikal minister i 90’erne gav hende et lift i ministerbilen fra Kastrup Lufthavn til Folketinget, for derefter at rage hende på lårene under hele turen, mens chaufføren så med i bakspejlet. Man(d) tror det er løgn. Men det er det ikke.

Nogle kvinder beretter om det ubehagelige og grænseoverskridende rageri, men flere slår det hen som noget lidt ynkelige mænd gør? Men helt ærligt? Kan man virkelig være så ynkelig, at man har lov til at begå overgreb. Selvfølgelig ikke!

Og overgreb behøver slet ikke at være fysiske. Det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem, Mette Reissmann, beretter om en elevatortur med to mandelige folketingsmedlemmer, hvor den ene udbryder: 'Skal vi ikke holde Mette og køre op på tredje sal og voldtage hende på skift?'

Wtf! For at sige det på nudansk. Ingen skal da udsættes for at blive talt til på den måde. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor stor en mediesag det var blevet, hvis det var to indvandrerdrenge i et S-tog. Men her var det et folketingsmedlem? Igen tror man det er løgn. Men det er det ikke. Desværre.

Og så er jeg kommet til min egen 12 år gamle fejltagelse. Og ja, den handler om vores nuværende udenrigsminister og en dengang lige akkurat 15-årig pige.

Dengang tog jeg afstand fra, at Socialdemokraterne fratog ham ordførerskaber og kaldte det et udtryk for nypuritanisme og gav min daværende radikale kollega, Morten Østergaard, ret i, at det aldrig havde fået den slags konsekvenser hos De Radikale. Det sidste var jo nok sandt.

Desværre.

For Thorning gjorde ret i hårde sanktioner og i dag er den eneste kritik, der virker berettiget, om hun og S var hårde nok. Så undskyld Helle, du havde ret, og jeg tog fejl. Og ikke mindst undskyld til den dengang 15-årige pige, selv om jeg godt ved, at det er på bagkant og for sent og ikke kan bruges til ret meget.

Jeg var nok præget af, at jeg dengang levede i et ægteskab med en aldersforskel på 18 år, hvilket gav sin andel af fordomme og dumme kommentarer. Men det undskylder jo intet. Forklarer måske blot en smule.

Så stort High Five og opbakning til Samira Nawa for have det mod, der skal til, for at vi alle sammen endelig diskuterer sexisme i politik.

Er man begejstret over TV-værten Sofie Lindes opgør med sexisme i mediebranchen med udgangspunkt i en tolv år gammel sag, bør man naturligvis se med samme alvor på en præcis lige så gammel sag som en del af et opgør om selvsamme sexisme i politik.

Og nej, jeg er ikke blevet nypuritaner. Sex er godt, og sex er sundt, og hvad mennesker frivilligt gør med hinanden interesserer mig ikke. Det er er fint, og snakken om den slags er bare sladder. Men hvis man inden for en politiksk organisation som folkevalgt udnytter unge under 18 år seksuelt, så må og skal det have konskvenser.

Så selvfølgelig burde Mette Frederiksen aldrig have udnævnt Jeppe Kofod til udenrigsminister. Det var en fejlvurdering. Jeg anerkender, at jeg selv har skullet slæbes til erkendelsen. Men jeg er der nu. Og det burde både statsministeren og Kofod også være.

Men han er jo valgt af folket, indvender flere. Jo, til Europa-parlamentet, men faktisk ikke til udenrigsministerposten, og den bør han selv fratræde, inden det hele bliver for uværdigt.

Og så må vi fortsætte opgøret med sexismen på Christiansborg. Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan det i detaljer gøres bedst. Men en god begyndelse er alle de rædselsberetninger, vi hører i disse dage. Et næste skridt er, at vi mandlige kolleger bakker kvinderne op. Og måske der bør oprettes en enhed under Folketingets Præsidium, hvor ofrene trygt kan henvende sig.

Kun sådan kan vores døtre vokse op i en tryg verden. Og vores mødre, søstre, koner og veninder kan tage ligeværdigt del i politik.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
61 kommentarer
Vis kommentarer