Annonce:
Annonce:

'Det er ligesom på film, mor, de skyder ud af bilens vinduer efter folk'

Annonce:
Følg Opinionen

Sofie Carsten Nielsen. Leder af det Radikale Venstre.

Jeg bor på Nørrebro. Jeg bor her, fordi her er rart. Jeg bor her, fordi her er mange børnefamilier og rigtig mange legekammerater for mine børn. Mine børn går i skole her, på fritidshjem, i klub og til alle mulige sociale aktiviteter.

Her bor alle indkomstgrupper og mange med meget forskellige sociale og etniske baggrunde. Og det sætter jeg pris på, men jeg bor ikke på Nørrebro for at flashe min kærlighed til mangfoldighed.

Lige så glad jeg er over at bo på Nørrebro, lige så rasende er jeg på dem, der render rundt i gaderne og slår hinanden ihjel, før de overhovedet er blevet rigtig voksne.

Sent søndag aften kunne EB.dk fortælle, at de to bander, som har terroriseret vores bydel, nu har indgået en måneds våbenhvile efter pres fra deres fædre. Banderne har ikke selv talt sammen, men det har fædregrupperne.

Annonce:

Det er selvsagt rart, at de ikke skyder i gaderne. For nu. Men jeg ved snart sagt ikke, om jeg skal grine eller græde. Det er jo en falliterklæring på så mange parametre, at unge mænd render og skyder på hinanden i garderne på grund af hashmarkedet og på grund af nogle personlige issues.

Hvor var de fædre, da bandemedlemmerne var små? Hvor var deres mødre?

Forleden blev en ung mand skudt 400 meter fra mit hjem, lige foran vinduerne hos min søns klassekammerat.

'Det er ligesom på film, mor. De skyder ud af bilens vinduer efter folk.'

Mine sønner på 11 og 8 år er ikke bange. De ved, der er bandekrig, fordi de snakker om det hele tiden i skolen. De ved det handler om 'drenge der prøver at være seje med penge og biler.' Og indimellem hænger der bandeuniformerede drenge og unge mænd i sneakers, joggingbukser, hættetrøjer og kasketter lige udenfor skolen. I sorte biler med tonede ruder.

Det provokerer mig rent ud sagt ad helvede til. Jeg har lyst til at råbe dem langt væk fra mine børns hverdag. Men jeg tør ikke, og jeg hader dem for det.

Annonce:

Hver gang vi taler om dem som en samlet enhed, hver gang vi forbander dem og kaster vores had, vores frygt og foragt efter dem, så bekræfter vi deres selvforståelse. At det er dem mod os, dem mod det pæne, hvide danske samfund.

De er et fællesskab. En familie. Afsporet og afstumpet, holdt sammen af angst, kriminalitet og kynisme. Deres nødråb står med store logotypes henover deres joggingtøj 'LTF, Loyal to Familia.' Når jeg ser sådan en flab, ser jeg det stik modsatte, nemlig: 'jeg mangler en familie.'

Jeg har ikke ondt af dem. Jeg er med på alt, hvad der kan få dem væk fra vores gader. Min retsfølelse skriger på, at de skal i spjældet så længe det overhovedet er muligt.

Min fornuft og al statistik siger, at det ikke løser noget som helst. I spjældet vil alle deres fortællinger bliver bekræftet og forstærket. Det er derfor, at vi politikere, på Christiansborg og lokalt, skal tage os sammen, træde i karakter og bruge de midler, vi har til rådighed.

Annonce:

Enten følger vi verdensmestrene i stærkmands symbolpolitik, som ikke ændrer en tøddel. Justitsminister Søren Pape har hidtil været på det hold. Men også Pape er blevet klogere for nylig, sagde han, da han aflyste at sænke den kriminelle lavalder. Og når vi har bander, har vi skyderier, har han sagt. Ain’t that the truth.

Så alternativet er, at vi lytter til dem, der ved noget om det her. De siger, at det er den helt tidlige indsats, der skal til: SSP samarbejde mellem daginstitutioner, skole, fritidsklubber, politi og sociale myndigheder. Inddragelse og ansvarliggørelse af forældre. Langvarig tæt opfølgning. Faste kontaktpersoner.

Den dyre indsats der betaler sig tifold senere.

Og det kan kun gå for langsomt med at kombinere det med en legalisering af hash, så det er staten og ikke banderne, der står for salget. Står det til mig, skal de væk fra gaderne og ud i fuld aktivering, uddannelse eller andet, gerne så langt væk fra byen og deres kumpaner, som muligt. 

Hvis det lyder som pladderhumanisme, so be it. Så længe det virker.

Annonce:

Som samfund kan vi ikke acceptere, at nogle fædre sætter sig sammen en tilfældig dag og finder ud af, at deres poder ikke må skyde på hinanden den næste måned. Det er en falliterklæring.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
62 kommentarer
Vis kommentarer
BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: