'Det er så uværdigt - og det behøver vi ikke'

Flygtninge på vej til Europa, Lesbos, Grækenland - Pigerne Yusuf på 14 og Sahara på 11 tryster deres mor Kutba efter ankomsten med gummibåd til den græske ø Lesbos. FOTO: Rasmus Flindt Pedersen.
Flygtninge på vej til Europa, Lesbos, Grækenland - Pigerne Yusuf på 14 og Sahara på 11 tryster deres mor Kutba efter ankomsten med gummibåd til den græske ø Lesbos. FOTO: Rasmus Flindt Pedersen.

Sofie Carsten Nielsen. Leder af det Radikale Venstre.

Jeg har været på studietur til flygtningelejre i Grækenland. Det var så uværdigt. Og nej, det behøver vi ikke.

Det første billede, der har fæstnet sig på nethinden, er af den græske integrationsminister, der nærmest råbte: 'I slipper ikke afsted med at gøre de græske øer til Europas Ellis Island. Et sted I kan parkere mennesker, glemme alt og så sende lidt penge til. Vi vil ikke acceptere det!'

Ellis Island er den ø lige ud for New Yorks kyst, hvor alle europæiske migranter skulle igennem – og blev parkeret – da de forsøgte at komme til USA.

Klar tale. Det vil ingen acceptere. Slet ikke os danskere. Men nu er det jo grækerne, der står med det. Så har vi det sådan, at ude af øje er ude af sind? Måske. Men det holder ikke. Vi hænger sammen.

Det andet billede, der stadig står lyslevende for mig, er den tyske Frontex betjent på Samos, der som kystvagt hjælper grækerne med at patruljere farvandet mod Tyrkiet og samler flygtninge og migranter op, som har risikeret livet i en gummibåd over det ægæiske hav.

Min kollega Christina Egelund og jeg fik lov at kigge nedenunder på det lille skib, hvor han gerne ville vise os de bamser, de gav børnene i hænderne, når de kom ombord på båden. 'Så de kan føle ro og tryghed', som han sagde. 'Er de bange, når de kommer om bord,' spurgte Christina.

'Nej, de er bare helt stille,' svarede han. Og tilføjede, at han for et par dage siden, havde samlet 43 mennesker op fra en gummibåd. Heriblandt 25 små børn. 'De passerede gennem mine hænder, og jeg kiggede dem i øjnene på de 8-10 minutter det tog at løfte 25 børn i sikkerhed. Og så er min opgave løst,' sagde han, 'Så ser jeg dem ikke mere'. Han virkede virkelig behagelig og professionel. Som en man trygt overlader sine børn til.

Det tredje billede, er et kig ind gennem ståltrådshegnet til Vathy hotspot-lejren på Samos. Hotspot hedder det, fordi det er EU-støttede lejre, som egentlig skal tjene alene som registreringssted, inden flygtningene skal enten videre, hvis de har krav på asyl, eller returneres til Tyrkiet som del af EU-Tyrkiet aftalen, eller endelig sendes tilbage, såfremt de ikke har krav på asyl. 

Vathy er den mest overfyldte lejr lige nu. Ifølge UNHCR, som hjælper de græske myndigheder, opholder nogle sig mere end et år i lejren. Det er en gammel militær interneringslejr på en stenet skråning på bjergsiden bag Samos by. Set udefra var det et stillbillede af kaos, lejren var overfyldt, beskidt og uhygiejnisk.

Og helt ind i lejren, måtte vi - trods løfter om det modsatte – slet ikke komme. Vi måtte se til igennem pigtrådshegnet hele vejen udenom. Vi måtte tale med beboerne i lejren gennem hegnet. Det var uværdigt. Jeg følte det som om, at jeg var i zoologisk have og havde betalt penge for at se på vilde, farlige dyr. Rasmus Jarlov, som også var med på turen, kaldte forholdene 'kummerlige' i Berlingske. Men samtidig 'nødvendigt at lejrene ikke er attraktive at komme til'.

Modsat den tyske frontexvagt var det er ikke et sted, jeg nogensinde ville overlade mine børn til. Så når man er kommet hertil, er man ekstremt desperat. Det kan og må vi ikke lukke øjnene for.

Forholdene i Vathy skyldes vores beslutninger i Danmark og Europa. Det vi gør, har stor indflydelse i Grækenland. Det glemmer vi ofte, og derfor er det vigtigt at se forholdene med egne øjne og tale med dem, der er helt tæt på.

Vi besøgte også Schisto-lejren udenfor Athen. Den var langt bedre organiseret. Samarbejdet mellem lejrlederen, Dansk Flygtningehjælp og donoren EU, fungerede. Lejren var ikke overfyldt og forholdene var langt bedre. Der var sat kogeplader ind i familiecontainerne, så beboerne kunne lave mad selv.

Dette er en essentiel del af menneskers livskvalitet og selvopretholdelse, som vi først opdager, når den tages fra os.

Tilbage i Danmark træder den græske gordiske knude ret tydeligt frem: Hvis grækerne får styr på tingene og ordentlige organiserede forhold overalt, så bliver det måske endnu lettere for politikere i resten af EU at lukke øjnene og lade en række græske øer forvandle sig til Europas 'Ellis Island'?

Det synes desværre at spille en rolle i grækernes opfattelse og håndtering af udfordringerne. Hvis grækerne derimod ikke får styr på tingene og forholdene, så vil NGO’er, EU og UNHCR (heldigvis) blive ved med at råbe op. Men bliver de hørt?

Der er mennesker midt imellem i denne knude. Og nej det er ikke nødvendigt, at lejrene er usle og umenneskelige. Det kan aldrig være nødvendigt. Og det hjælper heller ikke. Det er bare en spiral mod bunden. Det kan aldrig blive usselt nok til at holde så desperate mennesker væk.

Selv håber grækerne på et EU, der vil løfte et solidarisk ansvar og støtte op om en fælles politik for modtagelse og fordeling af flygtninge og hjemsendelse af migranter. Det ønsker jeg også. Men viser forholdene ikke, at det ikke kommer til at ske, spurgte Berlingske mig efter turen.

Nej forholdene viser, at der ikke er politisk vilje til at ændre på det. Endnu.

Men virkeligheden kommer til at melde sig. Selv hvis vi fortsætter med at efterlade grækerne, lukke øjnene og gøre deres øer til Europas 'Ellis Islands', så holder det ikke. Det kommer grækerne jo netop ikke til at acceptere. Det er ikke holdbart.

Jeg savner bud på løsninger fra alle dem, der er imod en fælles EU-politik. Hvad skal vi gøre, når grækerne ikke længere vil acceptere tingenes tilstand? Hvad skal vi gøre, så det kommer til at holde? Kummerlige forhold i lejrene kan aldrig være svar nok.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
72 kommentarer
Vis kommentarer