Fandme nej, ikke på min vagt - det er nu!

'Med en Paludan, der stadig spøger i kulissen. Og som kalder kritiske, kvindelige journalister for ludere. Og DF, der mener, at ligestillingen på mange områder er gået for langt.
Helt ærligt. Skal det fortsat være de to dominerende positioner i dansk politik efter valget,' spørger Radikale Sofie Carsten Nielsen i dette indlæg. Her er hun fotograferet i debat til Europaparlementsvalget. Foto: Niels Christensen/ POLFOTO
'Med en Paludan, der stadig spøger i kulissen. Og som kalder kritiske, kvindelige journalister for ludere. Og DF, der mener, at ligestillingen på mange områder er gået for langt. Helt ærligt. Skal det fortsat være de to dominerende positioner i dansk politik efter valget,' spørger Radikale Sofie Carsten Nielsen i dette indlæg. Her er hun fotograferet i debat til Europaparlementsvalget. Foto: Niels Christensen/ POLFOTO

Sofie Carsten Nielsen. Leder af det Radikale Venstre.

Folketingsvalget tændte et håb. Vi fik bygget en dæmning. Som stod imod det værste af den højreekstreme bølge. En bølge som ikke blot truede med at skylle menneskerettigheder, retsstat og demokrati væk. De trusler vi længe har kendt til. Men som også truede med at rive kvindersrettigheder og ligestillingen bort med strømmen.

Men nu var det tid! Endelig. Efter års ørkenvandring med DF skulle ligestillingen fremad. Vi tændte et håb om forandring. Et håb, jeg er pinligt bevidst om, at vi skal levere på. Og i mit stille stind håbede jeg, at Socialdemokratiet også havde hørt valgets tale. Og nu ville bringe ligestillingen fremad.

Men nej. Kun få måneder gik der, før alt viste sig at være ved det gamle. Se bare på Mogens Jensen (S). Vores ligestillingsminister. Der først værgrede sig imod øremærket barsel til mænd! Og som først rettede ind, da han indså, at vi heldigvis har pligt til at leve op til et EU-direktiv om to måneders øremærket barsel til mænd.

Intet ser altså ud til at være forandret dér. Tværtimod. Mogens Jensens ageren viser, at de to gamle positioner stadig gør sig gældende i dansk politik, når det gælder ligestillingen: Stilstand eller tilbageslag.

Med modviljen mod øremærket barsel er Mogens Jensen repræsentant for stilstanden. Sådan som danske politikere er flest. Dem, der siger, at ligestilling er vigtigt. Men som reelt ikke rører en finger. Som ignorerer, at det vil tage 110 år at opnå ligeløn med den nuværende udvikling. Som lukker øjnene for, at kvinder blot udgør 15 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i større danske virksomheder. Og som værgrer sig imod at øremærke barsel til mænd, selvom kun 43 pct. af danske fædre går på barsel.

Overfor den stilstand står tilbageslag. De højreekstreme. Dem, der tabte valget, men som bestemt ikke helmer i deres angreb på kvinders rettigheder. Tværtimod. 'Des mere forslået, des mere forsmået', synes devisen at være. Med en Paludan, der stadig spøger i kulissen. Og som kalder kritiske, kvindelige journalister for 'ludere'. Og DF, der mener, at ligestillingen på mange områder er gået for langt.

Helt ærligt. Skal det fortsat være de to dominerende positioner i dansk politik efter valget?

Fandme nej! Ikke på min vagt. Vi har ikke tændt et håb om at bringe lige muligheder, lige rettigheder og ligestillingen fremad hos tusinder af danskere, for så blot at se til efter valget. Vi skal bevise, at der her efter valget findes en tredje position. Som tager ligestillingen alvorligt.

Og kære Mogens Jensen. Kære alle os, der vandt et valg på at tale om at få Danmark i en ny retning. Kunne det ikke være fedt, hvis vi politikere for en gangs skyld var på forkant med begivenhederne? Så skriften på væggen? Og leverer på det helt åbenlyse behov for at bringe ligestillingen fremad?

Eller skal det være ligesom med klimaet? Hvor vi i årtier ignorerede åbenlyse udfordringer. Selvom vi vidste, det var forkert. Og derfor først for alvor begyndte at levere, da de unge tog det på sig og troppede op i tusindtal foran Christiansborg og forlangte forandring. Og hvor politikerne måtte halse efter og alt for sent begyndte at tage klimakrisen alvorligt. 

Jeg er ikke i tvivl. Denne gang skal vi levere. Vi har en historisk forpligtigelse til at levere på håbet om en ny retning for Danmark. Ligestillingskampen skal ikke overlades til et spørgsmål om stilstand eller tilbageslag. Væk med den vattede ignorance for ligestillingsudfordringerne. Ligestillingen skal fremad. Nu.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
190 kommentarer
Vis kommentarer