Hun er lisså dansk som dig, Messerschmidt

'Jeg kan bare sige jer, DF! I skal forbi mig, før I nederdrægtigt får lov at gå efter benene på en af vores unge, dygtige kommunalbestyrelsesmedlemmer, der passer sit arbejde, alene fordi hun også har rødder i andet land end Danmark,' skriver næstformand i Det Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen efter DF's angreb på Hediye Temiz på billedet. Privatfoto.
'Jeg kan bare sige jer, DF! I skal forbi mig, før I nederdrægtigt får lov at gå efter benene på en af vores unge, dygtige kommunalbestyrelsesmedlemmer, der passer sit arbejde, alene fordi hun også har rødder i andet land end Danmark,' skriver næstformand i Det Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen efter DF's angreb på Hediye Temiz på billedet. Privatfoto.

Sofie Carsten Nielsen. Leder af det Radikale Venstre.

I onsdags stillede Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt spørgsmål til indenrigsministeren om min kollega i Albertslund byråd, Hediye Temiz. Inden da havde Dansk Folkepartis gruppe i Albertslund byråd forsøgt at få kommunalbestyrelsen til at tvinge Hediye til at søge orlov fra sit hverv.

Hediye er min ret seje kollega. Hun sprængte listen med en pragtpræstation af en valgkamp til kommunalvalget i 2017 og blev Danmarks yngste udvalgsformand. Jeg har også været politisk mentor for hende, jeg har fulgt hendes politiske arbejde og hendes engagement ret tæt de seneste år, så ja, jeg er personligt involveret.

Sagen er den, at Hediye tog til Tyrkiet den 11. marts om formiddagen for sammen med sine bedsteforældre at besøge sin mor, der bor der en del af året. Hendes mor er i øvrigt også en sej kvinde der driver selvstændig forretning, men det kommer ikke sagen ved andet end til at imødegå de fordomme, den netop baserer sig på.

Den 11. marts om eftermiddagen lukker statsministeren som bekendt landet ned. Ikke så længe efter lukker Tyrkiet helt ned. Hediye bliver i landet, fordi det er svært at komme ud og besværligt at rejse, og for at være sammen med sin familie i en svær tid. Hendes bedsteforældre er i risikogruppen og delvis Hediyes ansvar. Det kommer sagen ved, at hun er berettiget bekymret for enten at efterlade dem eller skulle tage dem med hjem på usikre rejsevilkår.

Hediye har deltaget i alle kommunalbestyrelsesmøder virtuelt helt som alle andre. Og i øvrigt engageret sig i alt relevant partiarbejde i samme periode. Og jeg kunne selvfølgelig aldrig finde på at sammenligne fraværsstatistik for hverken Albertslund eller andre byråd, for der kan være både mange og gode grunde til, at man ikke lige kan deltage i et møde.

Nu genoptages arbejdet i byrådet fysisk, og Hediye er nu med fly og tog retur i Danmark.

Hendes ophold i Tyrkiet er faldet DF for brystet. Morten Messerschmidt ønskede indenrigsministerens svar på, hvorfor Hediye ikke var blevet tvunget til at tage orlov, og om det ikke var digitalt usikkert sådan at deltage i videomøder som byrådsmedlem. Det sidste måtte indenrigsministeren klart afvise. Der er immervæk blevet afholdt en del videokonferencer gennem både corona-tiden og også et par enkelte inden da. Endda mellem meget fortrolige parter. Det dér indernet blev jo trods alt ikke opfundet i går.

Men sikkerhed til side. For det handler jo i realiteten ikke om det, det var ret tydeligt på spørgsmål-svar seancen i folketingssalen. Det handler om, hvorvidt man faktisk kan tjene Danmark og også have rødder i et andet land? Kan man tillade sig at være dansk og sidde i et dansk byråd og så alligevel også føle tilknytning til Tyrkiet? Have familie dér? Uden at undskylde for det? Gemme det væk? Sige undskyld?

Ja, gu' kan man tjene Danmark og have rødder i et andet land. Vi havde endda indtil for nylig en hollandsk borgmester på Samsø, Marcel Meijer. Tak fordi du orker! (I januar blev Meijer dansk statsborger efter 29 år i Danmark og skulle dermed give sig selv et håndtryk på grund af håndtryksceremonien. I sig selv grinagtigt).  

Hediye er dansk statsborger. Og hun gør det godt og engagerer sig så meget, at hun er valgt som spidskandidat til kommunalvalget 2021. Og vi er mange, der glæder os til at føre valgkamp for og med hende.

Vi står selvfølgelig bag hende i Radikale Venstre. Ligesom et flertal i Albertslund byråd med borgmester Steen Christiansen i spidsen, der har haft mod til at bakke Hediye op hele vejen. Desværre hoppede de borgerlige byrødder med på DFs stunt i Albertslund. Tak Steen!

Modsat indenrigsministeren, der svarede, at det selvfølgelig er fuldt lovligt, og at det virkede til, at der var fundet en fin løsning i Albertslund. Men ikke kunne nære sig for at tilføje, at hun i øvrigt aldrig selv ville være væk så længe fra Danmark, når nu der var corona. Sikke et svagt og vattet svar. Hvordan ved hun det, når hun aldrig har prøvet det? Har hun familie i Tyrkiet hun skal passe på? Nå ikke? Ellers tak.

Hediye har i øvrigt været under udgangsforbud ad flere omgange og i længere perioder i den tid, hun var i Tyrkiet. Det har hun illustreret på sine sociale medier, ligesom hun har lagt billeder op af sig selv i solen og sågar en aften ved en pool. Og må man det? Når man sådan er i Tyrkiet?

Man måtte, hvis man sad i sit sommerhus i Danmark og passede sit arbejde i byrådet per videolink. Men hvis man sidder på en tagterasse i Tyrkiet? Nej, det må man vist ikke. Dobbeltmoralen er så tyk, at man kan skære i den. Og derfor synes jeg det er på sin plads, at spørge: Hvad er meningen? Hvad er meningen med at jagte et byrådsmedlem, der passer sit arbejde?

Og jeg kan bare sige jer, DF! I skal forbi mig, før I nederdrægtigt får lov at gå efter benene på en af vores unge, dygtige kommunalbestyrelsesmedlemmer, der passer sit arbejde, alene fordi hun også har rødder i andet land end Danmark. Hun er lige så dansk som mig og som dig, Morten Messerschmidt.

For det her handler om meget mere end vores dygtige byrådsmedlem i Albertslund. Det her handler om vores demokrati, og hvem vi mener, det er til for. Og den kamp er jeg villig til at tage hver dag og hver time.

Demokratiet er for alle, som Hørup sagde. Demokratiet er ikke kun for mænd. Ikke kun for hvide. Ikke kun for mennesker med rødder et sted. De kampe er taget og vundet en gang. Men de slutter aldrig. Det minder Hediyes corona-sag fra Albertslund, der nåede helt ind i folketingssalen i denne uge, os om.

Så på denne grundlovsdag, som vi ikke kan holde fysisk sammen, er det passende at huske: Vi kan aldrig tage demokratiet for givet. Det er kampen for demokratiet, der er meningen.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
187 kommentarer
Vis kommentarer