Kvinder bør holde fri resten af året

Sofie Carsten Nielsen (R) skriver til ligestillingsministeren: 'Kære Mogens Jensen: Hvad vil du egentlig? Vis os nu, at du har bare den mindste interesse for at give kvinder og mænd mere frihed og mere ligestilling.' POLFOTO
Sofie Carsten Nielsen (R) skriver til ligestillingsministeren: 'Kære Mogens Jensen: Hvad vil du egentlig? Vis os nu, at du har bare den mindste interesse for at give kvinder og mænd mere frihed og mere ligestilling.' POLFOTO

Sofie Carsten Nielsen. Leder af det Radikale Venstre.

'Hej chef,

God arbejdslyst frem til nytår. Jeg holder fri resten af året.

Kh. Sofie'

Nej jeg har ikke sendt den besked til Morten Østergaard. Særligt ikke her midt i finanslovsforhandlingerne, hvor vi i Radikale Venstre kæmper som besatte for at få Danmark i en ny retning. Og heldigvis får mandlige og kvindelige folketingsmedlemmer præcis det samme i løn.

Men Chris og chokoladefabrikken-beskeden til min chef kunne godt give mening. For i gennemsnit tjener danske kvinder 14,6 pct. mindre end mænd. Et løngab, der svarer til, at kvinder fra og med d. 13. november holdt fri og ikke fik løn resten af året.

Løngabet er blevet mindre de seneste år. Men med sneglefart. Det er da helt vildt! Vi skriver 2019. Men ligestillingsmæssigt er det danske arbejdsmarked stadig langt bagud.

Det korte svar på årsagen til uligheden ligger lige for: Det koster kassen for kvinder at få børn. Misforstå mig ikke! Selvfølgelig er det en gave at få børn. Det ved jeg om nogen som mor til to drenge. Men det er vel og mærke en gave for både mor og far. Alligevel fordeles opgaverne helt og aldeles ulige.

Den gode nyhed er, at værktøjskassen er fyldt med muligheder, der ville kunne bringe Danmark ind i det 21-århundrede på ligestillingsfronten. 

Et værktøj er ordentlige barselsrettigheder til fædre. Heldigvis har EU hjulpet os, når vi i Danmark ikke selv kunne finde ud af det. Gennem et direktiv om 2 måneders øremærket barsel til mænd. Her forventer jeg, at regeringen skynder sig at implementere ny lovgivning og ikke trækker tiden ud. Så forandringerne sker nu og ikke først om nogle år.

Et andet værktøj er indførelse af kønsopdelt lønstatistik for alle grupper på arbejdsmarkedet, så vi kan få fakta på bordet og mærkbare konsekvenser for arbejdsgivere – offentlige såvel som private, hvis de ikke lever op til de regler om ligestilling, som vi for længst har vedtaget.

Og et tredje værktøj er en barselsfond til selvstændige. Det ville sikre, at selvstændige erhvervsdrivende af begge køn får bedre lønkompensation, når de tager barsel. For alle har ret til en tryg barsel. Desværre har selvstændige i dag ikke den samme adgang til sikkerhed og muligheder ved graviditet, som øvrige grupper på arbejdsmarkedet. Vi har brug for mange flere, der tør at starte virksomhed selv, også dem der gerne vil være forældre. Og lige nu falder andelen af kvindelige iværksættere. Det er en katastrofe, og vi mister muligheder af det. Hver for sig og som samfund. Og helt sikkert også økonomisk.

Den dårlige nyhed er, at de og mange andre værktøjer ikke ser ud til at blive taget i brug. Værktøjskassen forbliver lukket.

For indtil nu har socialdemokraterne ikke udvist den fjerneste interesse for at sikre mere frihed til danske kvinder og mænd. Tværtimod. Ikke et konkret ligestillingsinitiativ er det blevet til. I stedet ville vores 'ligestillingsminister' søge om dispensation, da direktivet om fædres barselsrettigheder kom.

Det er simpelthen ikke godt nok! Med valget tændte vi et håb om mere frihed. Gennem et mere ligestillet samfund. Fordi ligestilling er et spørgsmål om flere muligheder til både mænd og kvinder. Det håb om frihed skal vi levere på. Hellere i dag end i morgen.

Derfor kære Mogens Jensen: Hvad vil du egentlig? Vis os nu, at du har bare den mindste interesse for at give kvinder og mænd mere frihed og mere ligestilling. Kom nu! Så du rent faktisk er minister for ligestilling af gavn og ikke bare af navn. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
66 kommentarer
Vis kommentarer