Minoritetskvinder skal have al den hjælp, vi kan give

'I stedet for at lovgive om et burkaforbud, som straffer kvinder, der – måske – er undertrykte, så burde vi jo sætte langt hårdere ind overfor mænd, der undertrykker,' skirver Sofie Carsten Nielsen. Foto: Finn Frandsen
'I stedet for at lovgive om et burkaforbud, som straffer kvinder, der – måske – er undertrykte, så burde vi jo sætte langt hårdere ind overfor mænd, der undertrykker,' skirver Sofie Carsten Nielsen. Foto: Finn Frandsen

Sofie Carsten Nielsen. Leder af det Radikale Venstre.

Jeg gider ikke høre mere på 'whataboutisterne' i ligestillingsdebatten. Vi, der ønsker mere handling, skal til gengæld stå sammen for at sikre mere ligestilling. For alle!

I den forgangne uge udkom Berlingske med gode artikler om minoritetskvinder, der udsættes for social kontrol af deres mænd, som ikke ønsker, at de arbejder. På baggrund af en seriøs rapport fra Als research. Andre medier er fulgt op med artikler med kvinder, der har sagt fra.

Abir lod sig skille fordi hun vil arbejde og stod frem med historien i Radio4. Berivan sagde til sin mand, at hun var ligeglad med, at han helst var fri for, at hun arbejdede i Kvickly:

'Jeg går på arbejde. Det er mig, der bestemmer,' som hun sagde i indslag på tv2 Lorry. Abir og Berivan er de sejeste! Og de skal have fuld opbakning fra os politisk og som samfund. De skal have vores hånd i ryggen, vores anerkendelse og vores hjælp. Ligestilling og frihed er en ret, der skal gælde uanset køn eller baggrund.

Når jeg skriver det, så står 'whataboutisterne' i kø. Det er dem, der synes at jeg og 'feministerne' så skal lade være med at gå så meget op i barsel til fædre eller flere kvinder i ledelse, fordi det her jo er de 'rigtige problemer'. Der er bare det med 'whataboutisterne', at de aldrig har løftet en finger for ligestillingen. Ikke for minoritetskvinderne, ikke i nogen sammenhænge. 'Whataboutisme' er den vildeste ansvarsforflygtigelse, jeg kender.

Os, der vil ligestilling, skal til gengæld være klar til endnu mere handling.

Først skulle vi tage kampen mod Henriksen, Khader og Knuth, da de satte et underlødigt angreb i gang for at få lukket støtten til en af de organisationer, Exitcirklen, der gør en indsats for at bekæmpe social kontrol.

Og endnu har vi ikke set handling på de forslag både mit og andre partier har for at sikre, at alle, der modtager offentlige ydelser, har både ret og pligt til at komme ud af døren hver eneste dag og tage enten uddannelse eller arbejde. Det skal ske.

Men jeg er klar til meget mere. I stedet for at lovgive om et burkaforbud, som straffer kvinder, der – måske – er undertrykte, så burde vi jo sætte langt hårdere ind overfor mænd, der undertrykker! Det er hér vi skal kanalisere ressourcerne hen. Sådan at pædagoger, sundhedsplejersker, socialrådgivere, politi og ikke mindst civilsamfund (en organisation som Bydelsmødre gør f.eks. en kæmpe forskel for at styrke minoritetskvinder) får mulighed, mandat og opbakning til at skride ind, så snart de møder undertrykkelse.

Det betyder ikke, at arbejdet for mere ligestilling alle andre steder i samfundet skal stoppe. Tværtimod!

Jo flere der får øjnene op for, at vi ikke har ligestilling i Danmark og kræver handling, sådan som nationalbankdirektøren og direktørerne i DI og Dansk Erhverv har fået for nylig (og gigantisk respekt for at stå frem!), jo større er mulighederne for også at bekæmpe undertrykkelse og social kontrol, når det gælder minoritetskvinder.

Når 'whataboutisterne' bakker op om en reel indsats for mere ligestilling alle steder i samfundet, så er vi feminister helt klar til fælles sag. I mellemtiden går vi altså forbi jer, prøver ikke at spilde vores tid og arbejder ufortrødent videre.

Vi nægter at lade jer stå i vejen for handling. INGEN skal acceptere vold, undertrykkelse, ufrihed og mangel på ligestilling. Feminister kræver handling for alle!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
295 kommentarer
Vis kommentarer