Nej, jødehad skyldes ikke kun muslimer, Mette

Mette Frederiksen lagde onsdag en krans på Holocaustmuseet i Jerusalem i anledning af 75-året for Den Røde Hærs befrielse af de overlevende jøder  i nazisternes udryddelseslejr i Auschwitz. Foto: Ronen Zvulund Ritzau/Scanpix
Mette Frederiksen lagde onsdag en krans på Holocaustmuseet i Jerusalem i anledning af 75-året for Den Røde Hærs befrielse af de overlevende jøder i nazisternes udryddelseslejr i Auschwitz. Foto: Ronen Zvulund Ritzau/Scanpix

Sofie Carsten Nielsen. Leder af det Radikale Venstre.

For nyligt råbte Mette Frederiksen højt om den stigende antisemitisme. Statsministeren var på vej til Israel for at markere 75-året for befrielsen af koncentrations- og udryddelseslejren Auschwitz og slog et slag for at bekæmpe anti-semitismen, der sniger sit afskyelige fjæs frem igen, desværre også i Danmark.

Det er så betimeligt. Så rigtigt.

Og sikke en mulighed for at vise sig som en samler. Som en, der virkelig vil lægge kræfter i at bekæmpe diskrimination og hadforbrydelser i Danmark. Men desværre valgte Mette Frederiksen samtidig specifikt at give muslimer skylden. 'Der er en grim antisemitisme i Danmark i dag, der ikke var der tidligere. På grund af indvandringen,' sagde hun i Politiken. En melding, der gør mig oprigtigt trist.

Lad mig slå det helt fast. Antisemitismen er en af de mørkeste facetter af menneskehedens historie. Intet kan retfærdiggøre det. Det at nogen betragtes som mindre værd. Alene på grund af deres religion eller etnicitet. Det had og den forfølgelse, vi har set igennem historien, og ser glimt af igen nu, det får alt til at vende sig i mig.

Så hvad er problemet?

Det er Mette Frederiksens skyklapper. Ja, der findes jødehadende muslimer. Det had skal vi bekæmpe. Og dem, der udøver det, skal vi slå hårdt ned på. Men når statsministeren vælger den nemme vej, for det er den nemme vej at give muslimerne skylden, så ignorerer Mette Frederiksen samtidig den voksende højreekstremisme. Og den er i stigning overalt. Det har ført til angreb på jøder, afro-amerikanere og muslimer. Som vi så det med synagogeangrebet i tyske Halle. Moskéangrebet i Christchurch, New Zealand, San Diego i USA og Oslo i Norge. Og hærværket på jødiske grave i Randers og på moskéer i København.

Senest er der skrevet truende ukvemsord på moské og kulturcenter i Rovsinggade i København. Det gør muslimer i hele Danmark utrygge og bange.

Mette Frederiksens melding fylder mig med undren. Hvorfor vælge at sige, at anti-semitisme er muslimers skyld? Ingen forbrydelser skal ignoreres. Ingen. Uanset hvem det er begået af. Men fakta viser, at højreekstremismen har ført til en rækker anti-semitiske forbrydelser. Hvorfor ignorerer hun bevidst fakta? Senest har TrygFonden og Certa, der står bag det mest omfattende kortlægningsarbejde på området, slået fast, at vi i stigende omfang bør være opmærksomme på den højreekstreme trussel

Vi må for alt i verden undgå at slå plat på den stigende antisemitisme. Vi må og skal gå efter bolden. Bekæmpe den uanset, hvor den kommer fra.  Ellers skulle vi også til at mistænkeliggøre mænd, der stemmer på blå blok.  Fordi vi ved, at det er her, vi finder den største koncentration af antisemitter. Men det ville jo ikke bare være nyttesløst. Det ville være decideret latterligt faktisk. Og forfærdeligt hvis det var dér vi endte.

Så vi må træffe et valg. Om at gøre os fri af alle former for ekstremisme. På højre- som venstrefløjen. Og ikke acceptere, at det kommer fra nogen som helst. Uanset religion. Uanset baggrund. Fælles for alle former for ekstremisme er en foragt for alt og alle, der ikke ligner eller tænker, som én selv. Det skal bekæmpes ved at vise, at vi kan stå sammen. Majoritet og minoriteter mod ekstremisme, diskrimination og hadforbrydelser.

Ellers så hopper vi jo med på ekstremismens galej? Det er den, der lever af at spille religioner og grupper ud mod hinanden. Skal vi ikke stoppe med det? Stå fast på alles rettigheder? Lad os få en handlingsplan mod ekstremisme, diskrimination og hadforbrydelser, Mette Frederiksen. Alle hadforbrydelser. Sæt dig i spidsen for det. Det ville være så stærkt. Så betimeligt. Så rigtigt.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
238 kommentarer
Vis kommentarer