Ord rækker ikke, Danmark skal handle

Civile på flugt fra tyrkernes bombardementer i det nordøstlige Syrien. Foto: Scanpix
Civile på flugt fra tyrkernes bombardementer i det nordøstlige Syrien. Foto: Scanpix

Sofie Carsten Nielsen. Næstformand og politisk ordfører for Radikale Venstre.

Det er velgørende at høre både Venstre og Socialdemokraterne stå last og brast med kurderne i YPG, som har hjulpet os i kampen mod ISIL. Helt forrest i kampen har de været. Risikeret alt.

Og nu bliver de svigtet så grufuldt af Trump, der har trukket de amerikanske styrker ud, vel vidende, at det åbner for Tyrkiets forfærdelige angreb på kurderne. De er fanget mellem Tyrkiet og ISIL. Det er ubærligt.

EU bør reagere hurtigt og skarpt, og det kan og bør Danmark og den danske regering selvfølgelig skubbe på for. Men der er også ting, vi kan gøre selv.

For ordene er stærke, men også taknemmelige. Er Venstre og Socialdemokraterne klar til faktisk at gøre noget for de kurdere, der i bogstaveligste forstand de facto udkæmpede slagene på jorden for os, så vi selv slap og kunne hjælpe uden at sætte boots on the ground?

Vil partierne hjælpe de civile flygtninge, der nu drives på flugt? De kan næppe dækkes ind under EUs aftale med Tyrkiet. Det er jo Tyrkiet, der er årsagen til flugten.

Eller vil partierne i det mindste gøre det eneste anstændige? At håndtere de danske kriminelle fremmedkrigere på retsstatens grund fremfor blot at håbe, at problemet går væk i en flygtningelejr i Syrien, som nu kommer nærmere og nærmere tyrkernes kugleregn.

Er svaret fortsat nej? Men kunne de så i det mindste ikke tage de sagesløse danske børn, der sidder i Al-hol lejren hjem i sikkerhe?. Er det ikke det allermindste man med anstændigheden i behold og den moralske fane højt hævet som minimum bør gøre?

Ellers risikerer de store ord at forblive netop det: Store ord. Når ord ikke rækker bør man række efter de handlinger, man kan. Danmark kan faktisk hjælpe.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
94 kommentarer
Vis kommentarer