Politiker: 'Det rammer, hver gang jeg bliver reduceret til smatso'

'Det er min fornemmelse, at det griber om sig. Jeg synes, det er et demokratisk problem,' skriver Sofie Carsten Nielsen om nedladende kommentarer til både sig selv og andre kvindelige politikere fra vrede mænd. Foto: Jens Dresling.
'Det er min fornemmelse, at det griber om sig. Jeg synes, det er et demokratisk problem,' skriver Sofie Carsten Nielsen om nedladende kommentarer til både sig selv og andre kvindelige politikere fra vrede mænd. Foto: Jens Dresling.

Sofie Carsten Nielsen. Næstformand og politisk ordfører for Radikale Venstre.

I juli fortalte jeg sammen med tre kolleger TV2 noget om, hvad trusler og chikane betyder for vores hverdag og for politik.

Jeg har andre kolleger, der har oplevet langt værre ting. Adskillige af dem er tvunget til at leve liv med politibeskyttelse. Men for mig var det første gang, jeg stod frem og talte med en journalist om de mange eksempler, jeg har.

Jeg er gået ind i politik for politikkens skyld, ligesom mine kolleger. Det er det, jeg ønsker at bruge min tid på at tale om. Jeg har ikke spor lyst til at blive set som et offer.

Men der er en særlig hage ved mange af truslerne, der gør, at jeg synes, vi er nødt til at opholde os ved dem. Tale om dem. Ikke fordi nogen skal have ondt af mig. Men fordi det er så omfattende, at det må være udtryk for et mere grundlæggende problem.

Faktum er, at der sjældent går en dag og aldrig en uge, uden at jeg modtager en nedværdigende besked. I mine forskellige indbakker, på sociale medier og desværre ikke sjældent i min fysiske postkasse på min private adresse. Det kan være i form af en trussel, eller en slet skjult trussel, eller blot i form af udladning af galde.

Det, tror jeg, er tilfældet for mange af mine kolleger, kvinder som mænd. Og det er uacceptabelt.

Men det, jeg vil tale om her, er, at rigtig mange af de kommentarer, henvendelser og breve, jeg får, kredser om mit køn.

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke rammer mig. Det gør mig ind imellem ked af det. Eller vred. Men det værste er, at det nogen gange gør mig bange. 

Det rammer mig, hver gang jeg bliver reduceret til en 'luderunge', en 'fisse' eller en 'smatso'. Det gør mig vred, at der findes så mange ubehøvlede mennesker derude. Men vrede går jo nok. Det kan jeg bruge konstruktivt, og jeg kan affeje kommentarerne med, at dem der sender dem, må leve sølle liv. Det kan jeg prøve i al fald. Tale med min mand, mine venner, mine kolleger, der alle siger 'du skal ikke lade dig gå på af det. De er bare nogle idioter. Glem det.'

Dem, der skriver, at de vil voldtage mig, at jeg ikke kan vide mig sikker, og hvad de vil gøre ved min krop og mit køn, er heldigvis færre end de andre. Men de er der. Og det generer mig ad helvede til, at jeg lader de kommentarer krybe under huden. At jeg ikke bare kan glemme det. Men det kan jeg ikke.

De gør, at jeg vender mig en ekstra gang på gaden, hvis jeg er ude sent. Det er på grund af dem, at jeg altid tjekker, at hoveddøren er låst.

Det er jo en urgammel herskerteknik, at køn bruges til at dominere, ydmyge og udøve magt. Og jeg har arbejdet med ligestilling både professionelt og politisk i en del år. Vi har ikke ligestilling i Danmark. Det ved jeg. Jeg troede nok alligevel bare, at vi var videre. At vi i al fald i vores offentlige samtale var videre. Men den er degenereret tilbage til noget virkelig ubehageligt i nogle sammenhænge.

Det er min fornemmelse, at det griber om sig. Jeg synes, det er et demokratisk problem.

De - jo primært mænd - der skriver nedværdigende til mig, og forsøger at udøve magt over mit køn - er de alle sammen stakler? Er det fordi, de er bange for kvinder med magt? Er de bare bange for radikale kvinder med magt? Og hvad er forskellen? Har de altid været der og blot fået endnu et rum at afreagere i nu med sociale medier?

Jeg ved det ikke. Selvom mange af dem er lette at finde frem til - der er skam imponerende mange, der gladeligt lægger navn til en slet skjult trussel eller nedværdigende besked - så baggrundstjekker jeg ikke så mange af dem. Så kunne jeg jo bruge al min tid på det. Og jo, jeg anmelder selvfølgelig deciderede dødstrusler til politiet.

Politik er konflikt, og som politiker skal man kunne tåle kritik. Også personlig kritik, for politik er personligt. Bør være det i al fald. For mig er det da et personligt anliggende at søge radikal indflydelse og få mere radikal politik igennem. Og det vil der være modstand mod. Vrede endda. Det er helt fair. Det er vilkårene.

At vreden og splittelsen så dyrkes ekstraordinært af nogle partier, synes jeg er et særligt politisk problem. Men det er ikke mit ærinde her. Mit ærinde her er, at når vreden bliver til kønskrænkende ytringer og adfærd, så har vi et demokratisk problem.

Så vi er nødt til at tale om det. For jeg frygter for konsekvenserne. Jeg frygter, at endnu færre ønsker at deltage i det politiske liv. Stille op til politiske poster. Måske især færre kvinder. Og så frygter jeg, at jeg selv - og andre i samme situation - bliver så træt af nedværdigelsen, at jeg ikke får overskud til den gode samtale. At det suger min energi fra den dialog med kritikere som er ordentlig og nødvendig.

Og så har vi vel for alvor et demokratisk problem? For demokratiet er jo i sin essens en samtale mellem mennesker.

Heldigvis er Anja, der stod frem om de degraderende 'putteritualer' på et nordsjællandsk gymnasium, blevet hyldet for det og ikke hånet (håber jeg). Vi skal have mange flere Anja’er. Mange flere #metoo eksempler. Mange flere der står frem i dansk erhvervsliv, i kunst og kultur og alle andre steder i samfundet med deres historier om kønskrænkende adfærd. Kvinder som mænd.

Kun sådan får vi bugt med det. Derfor bliver vi nødt til at tale om det. For det skal slutte. Også i politik. Det handler om vores demokratiske samtale. Og derfor handler det om vores demokrati. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
79 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen