Annonce:
Annonce:

Slut med håndbold i tv

TV burde tage lidt tid fra håndbold og give den kulturen, synes Søren Baastrup, Foto: Lars Poulsen
TV burde tage lidt tid fra håndbold og give den kulturen, synes Søren Baastrup, Foto: Lars Poulsen
Annonce:
Følg Opinionen

Søren Baastrup, journalist

Hvis de dér UFO’er, der er så populære for tiden rent faktisk er fra en fremmed planet, så må rumvæsnerne undre sig. Over hvorfor vi putter dressing på pizza. Hvorfor vi tager et træ ind i stuen. Og ikke mindst over, hvorfor hulen der er så meget håndbold i vores jordiske fjernsyn.

For ja, det er den tid på året igen. Den tid, hvor det danske håndboldlandshold m/k lige topper Golden League, OL, diverse venskabsturneringer og træningskampe af med endnu et EM eller VM. Den tid, som egentlig aldrig stopper, fordi den ene slutrunde knap nok er færdig, før spillerne bliver gennet ind i bussen og kørt til den næste.

Annonce:

Håndbold ligger på en ydmyg 35.-40. plads over verdens mest populære sportsgrene. Spillet dyrkes kun seriøst af en håndfuld lande, og flere af deltagerne ved den aktuelle kvindeslutrunde har stort set ikke været på et vinylgulv før. Alligevel er kommentatorerne på DR og TV 2 som altid overgearede, råber og skriger som gjaldt det månelandingen, når Danmark prygler endnu en lilleputnation og helgenkårer spillere, ingen kender (eller i hvert fald snart glemmer igen).

DR og TV 2 har kollektivt besluttet, at håndbold er vores nationalsport. Det gjorde de allerede for 15-20 år siden, da de mistede rettighederne til Superligaen, Champions League og de fleste landskampe i fodbold. Og ja, jeg er vred over, at det siden er blevet fois gras-fodret ned i halsen af os, og vred over, at så mange af os har valgt at sluge.

Annonce:

Alligevel er overskriften lidt misvisende. For jeg er faktisk ligeså vred over alt det andet, mindre folkelige sport, der også fylder i tv. Alt det, der optager slutningen af nyhedsudsendelserne på både DR og TV 2. Klip fra en døgngammel, amerikansk basketballkamp, som de få der interesserer sig for den slags, allerede har set. Kvalifikation i noget ungdomsgolf og en albueskade i bordtennis. En volleyballkamp i en tom hal i kvindeligaen mellem Team Køge og DVH Odense, som kun de involveredes egne familier til nøds går op i – men som alt sammen tager plads fra de utallige, mere væsentlige historier, resten af den halve nyhedstime kunne have fortalt.

Hvorfor dækkes anden kultur som f.eks. film, musik og litteratur ikke i nært samme omfang som sport? Hvorfor fortæller tv ikke nyheder om vinsmagninger, Pokémon-kort eller hækling? Der er væsentlig flere, der går op i hækling end i volleyball. Stod det til mig skiftede vi det meste sport i nyhederne ud og omdøbte ’sportsnyhederne’ til ’kulturnyhederne’.

Et opgør med sport som den eneste nyhedsværdige kultur på tv ville måske også gøre dækningen bedre. TV3 laver fornem fodboldjournalistik, men hvornår har du sidst set et kritisk indslag i sporten på DR eller TV 2? Måske det var på tide at skifte sportens mikrofonholdere ud med nogle rigtige, kritiske kulturjournalister? Der er masser derude, og de skriver om modebranchens miljøsvineri, nepotistisk filmstøtte, Sara Omars dobbeltliv, Jim Lyngvilds entré i museumsverdenen og Radio Louds pengespild.

Annonce:

Hvorfor dækker tv i bedste fald det stof med 10 sekunders arkivbilleder eller pakker det ind i pjat i ’Aftenshowet’ – mens det meste af Herning-Ikasts kvindehåndboldhold plus maskotten skal have taletid i en nyhedsmikrofon efter en ligegyldig sejr over Silkeborg-Voel?

Jeg stemmer for mindre sport i fjernsynet. Og mere af alt det andet kultur. Man kunne passende starte med at tage lidt af tv-tiden fra håndbold. Det overlever selv de mest hardcore fans nok. Der er trods alt en ny slutrunde lige om lidt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
174 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: