Annonce:
Annonce:

Digter-komet rammer TV2 News

Annonce:
Følg Opinionen

Søren Jacobsen Damm

Debatredaktør, skriver om moral, dobbeltmoral, filosofi og mad.

Lørdag aften kl. 22.08 var Danmark vidne til et ganske sjældent fænomen, da en ildspruttende meteorit med et overlydsbrag brølede gennem atmosfæren, disintegrerede og faldt ned over et større område på Københavns Vestegn.

Tre dage senere, tirsdag aften næsten på samme tidspunkt, kl. 21.54, ramte digter-kometen Yahya Hassan TV2 News med et brag.

Himmelstormeren Yahya Hassan var efter et flere dage langt vanvidsræs og en eksklusion fra Nationalpartiet dukket op i TV2 News-studiet i Aarhus, hvor han med beton-øjenlåg, ufokuseret blik og kunstmuseet Aros i baggrunden rablede løs over for studieværten, den altid pæne Allan Silberbrandt, der umiddelbart lignede en mumificeret kustode, mens Yahya manisk docerede sine ’sandheder’.

Annonce:

Vi var her vidne til noget så spektakulært og unikt som et ægte, overrumplende og uforudsigeligt tv-moment. Hvilket synes at være blevet Yahya Hassans primære varemærke, kombineret med trusler, tiltagende paranoid skyggeboksning og fesne biljagter.

Hassan har som meget få gjort tv-mediet til sin ‘bitch’. Han bruger det, som det passer ham, og når det passer ham. Alle gængse konventioner for, hvordan man taler og opfører sig på tv, bryder han. Han kommer og går efter eget forgodtbefindende, hiver folk i slipset, råber ‘pik’, og alligevel vil tv bare have mere og mere.

Hassan hamrede sig ind på den kulturelle scene med sin digtsamling ‘Yahya Hassan’ i 2013, da han fra sin unikke position tvang primært den dumstædige og henkogte kreative klasses øjne op for virkeligheden i indvandrer-ghettoerne. Her tre år senere er det samme segment stadig desorienteret og vandrer søvngængeragtigt rundt i forhallen i Politikens Hus, mens de forsøger at fordøje Hassans filterløse og virile blotlægning af volden, svigtet og kriminaliteten som et grundvilkår for hans sociale klasse.

Annonce:

Kort efter udgivelsen blev Hassan omklamret fra alle tænkelige steder; alle ville have en bid af Yahya – lige fra Kjærsgaard til Kvinfo. Han var en monumental succes. Han brød nemlig tabuet og lossede den store, lyserøde elefant i rummet, som alle ignorerede eller accepterede, lige i nosserne, så det gav genlyd helt ovre i Kartoffelrækkerne. Her var en digter, der satte dagsordenen i Danmark – det var ikke sket i årtier.

Hassan var noget helt nyt, noget overrumplende og nødvendigt. Alle egenskaber, der berettiget gjorde ham til en himmelstormer på den danske kulturscene, men nu har digter- meteoritten med overlydshastighed kurs mod den stenhårde jord.

Når Hassan taler til os gennem tv-skærmen, er det efterhånden umuligt at skelne mellem virkelighed og myte. Bliver han forfulgt, er han blot paranoid, eller er der en helt tredje ting i gære? Tæver politiet ham virkelig i en kælder, som han selv påstår, eller har han bare skadet håndledet, da han kørte galt i en mulig narkorus? Det hele flyder sammen. Det er svært underholdende og samtidig foruroligende. Er vi i virkeligheden vidne til en live-tragedie?

Annonce:

Lyrikken er efterhånden trængt helt i baggrunden og overskygges fuldstændigt af digt-erens uberegnelige natur og skandaløse opførsel. Eller spiller han i virkeligheden en indstuderet megalomanisk tv-persona, der benytter sig af en mere eller mindre machiavellisk medie-strategi for at gøre offentligheden opmærksom på sin nye digtsamling? I så fald er han den største pr-mand i landet siden Simon Spies. Eller er Yahya Hassan blot en simpel slave af sin egen destruktive natur?

Digter-drengen har mere end svært ved at bære succesen på sine smalle skuldre. Han er ved at drukne i stoffer, biler, vold og sprut. Han er på tre år gået fra at være et ikon til at nærme sig en kliché.

Yahya skal tage nejnej-hatten på, inden han ender som Gakgak-Hassan, og trække ud af overhalingsbanen, sætte sin tunede BMW ned i andet gear og igen finde digterkysen frem, inden han forsvinder i en brændende eksplosion af kokain, bogreceptioner, RUC-piger og stjernestøv.

Måske man burde man endda overveje at anholde Hassan for potentielt spild af talent og lade ham afsone et par år på Læsø, indtil han igen er ovenpå. Gid han må leve længe og give os flere rablende, uforudsigelige, provokerende og unikke tv-stunder – så lang tid han også husker at digte.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
5 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: