Annonce:
Annonce:

Erhvervsordførere slagter regeringen: - Helt uacceptabelt

Det er helt uacceptabelt, at danskerne skal betale så høje priser i supermarkederne. Regeringen skal handle nu, lyder kravet fra erhversordførere

Regeringen er tavse og bør skride til handling med det samme for at komme de høje priser i supermarkederne til livs, mener erhvervsordførere. Foto: Annika Byrde
Regeringen er tavse og bør skride til handling med det samme for at komme de høje priser i supermarkederne til livs, mener erhvervsordførere. Foto: Annika Byrde
Annonce:

Vi danskere bliver gjort til grin, men visse folk skummer fløden,og regeringen blot lader stå til.

Så kontant er meldingen fra flere erhversordførere, som Ekstra Bladet har talt med, efter nye tal i sidste uge viste, at danskerne fortsat betaler alt for meget for dagligvarerne i supermarkedet.

På årsdagen for krigen i Ukraine tog vi til demo hos Arla, en af krigens købmænd. Trods faldende priser på den internationale smørbørs, skummer mejerigiganten stadig fløden. Presset pressechef hverken kan eller må udtale sig om, hvor længe de vil malke forbrugerne 

Ekstra Bladet er også rasende. Derfor demonstrerede vi i februar mod Arla.

Enhedslistens erhvervsordfører Pelle Dragsted er rasende.

- Det er helt uacceptabelt for at sige det lige ud. Folkepensionister og førtidspensionter skal vende hver en øre for at klare sig i slutningen af måneden, siger han til Ekstra Bladet.

De seneste tal viser, at forbrugerpriserne i april lå 18 procent højere end i januar sidste år, til trods for at priserne på råvarerne har været faldende siden maj 2022.

Annonce:

- Jeg tænker, at der et eller andet sted i kæden er nogle, der tjener boksen på, at danskerne betaler alt for høje priser for dagligvarer. Alt det, der drev priserne op i første omgang, der er vi tilbage på et niveau før krisen, og alligevel stiger priserne, siger Pelle Dragsted.

Han vurderer, at der er visse producenter, der holder priserne kunstigt oppe.

- Hvis vi ser på Arla, så ligger priserne meget højt, og de har et stort overskud. Der er flere producenter, der sidder med en stærk markedskontrol, og det kan være med til at holde priserne kunstigt oppe, siger Pelle Dragsted.

Hos Dansk Folkeparti mener erhvervsordfører Nick Zimmermann, at supermarkederne også bærer en del af skylden.

- Det lugter meget grimt. Rema 1000 har haft et overskud over 800 millionerne (813 millioner i 2022, red.), mens rigtig mange danskere har haft svært ved at få enderne til at mødes, siger han til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Det har aldrig været dyrere at købe en pakke smør, og der er kun dig til at betale. For når Arla sætter prisen op, sørger Coop for at tjene som de plejer, selv om butikskædens koncernchef har lovet at bekæmpe 'nonsenspriser'  

I august sidste år fik Coop turen af René Fredensborg

Annonce:

Danskere føler sig snydt
Priserne er i øjeblikket så høje, at det er de færreste, der ikke føler sig snydt. Hele 95 procent af Ekstra Bladets læsere tilkendegiver, at de føler sig snydt, når de handler i supermarkedet. Det viser en afstemning, som Ekstra Bladet har lavet.

- Folk er jo ikke dumme. De kan godt se, at når varerne er blevet billigere at producere men stadig koster det samme eller mere, så er der et eller andet sted nogen, der sidder og griner af os. Det, jeg ikke forstår, det er, at regeringen ikke reagerer, siger erhversordføren.


Erhvervsministeriet nedsatte sidste år kontrolinstansen Forum for Forbrugerpriser, der skal sikre, at forbrugerpriserne ikke bliver holdt kunstigt oppe og danskerne dermed bliver snydt.

Erhvervsminister Morten Bødskov lød dog ikke som en mand, der oplevede akutte problemer, da Ekstra Bladet søgte svar på, hvorfor der ikke er blevet handlet på området.

Annonce:

'Vi ser heldigvis, at inflationen er faldet, men der er stadig danskere, som mærker konsekvenserne af den høje inflation. Derfor er der fortsat brug for, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen holder et vågent øje med prisudviklingen. Jeg forventer, at få en orientering, hvis der er noget, som stikker ud. Resultatet af det arbejde vil blive diskuteret med Forum for Forbrugerpriser', lød det i et skriftligt svar på mail, idet ministeren ikke ville stille op til interview.

Ordførere: Regeringen har et ansvar
Pelle Dragsted giver ikke meget for regeringens pris-politi.

- Det virker fuldstændig tandløst, det de har lavet. Der er brug for, at regeringen kommer ud af starthullerne og taler med store ord over for fødevarebranchen. Det sker i mange andre lande. Der har regeringerne handlet, og det har virket. Herhjemme er det som om, regeringen siger, at det ikke er deres arbejde, det synes jeg er fuldstændig utilstedeligt, lyder kritikken.

Nick Zimmermann mener ligeledes, at regeringen har været alt for tavse.

Annonce:

- Regeringen har nølet på hele denne her energi- og fødevarekrise. De gør ikke noget som helst ved det. Der er mange, der har haft det virkelig svært. Det er også det, vi har set med energibaronerne, der har skummet fløden på danskernes regning. Det er noget, der kan pisse mig af. Det er noget totalt svineri. Regeringen har været fuldstændig handlingslammet, siger han, og kalder samtidig på, at regeringen handler for at få forbrugerpriserne ned så hurtigt som muligt.

Det ville være klogt af regeringen, at se på hvordan man har gjort i mange andre lande, mener Pelle Dragsted.

- Vi ved fra andre lande at bare det at begynde at tale om det her er med til at få branchen til at reagere. Regeringen har i mine øjne et medansvar for at holde priserne oppe, fordi de sidder så stille. Indkald dagligvarebranchen til et møde, og sig at det her skal stoppe, ellers bør man være parat til at skride ind med midlertidig prisregulering på forbrugsvarer. Det skal nok få dem til at indgå frivillige aftaler, siger erhvervsordføreren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Er det et tricktyveri, hr Wammen?
Annonce:
Annonce: