Annonce:
Annonce:

Vilde tal: Men snart rammer krisen

Beskæftigelsen har aldrig været højere, men snart vender det, vurderer økonom

Den helt store sang fra regeringen har været, at den eksisterer, fordi der er krise på krise på krise. Men nu trækker en af nøgleministrene i land på en af de helt store kriser

Annonce:

Krise, krise, krise.

Både økonomer og politikere har i mange måneder advaret om økonomisk krise, og derfor undrer det nok mange, at tallene fra marts vidnede om rekordhøj beskæftigelse med knap tre millioner i arbejde.

Men den høje beskæftigelse er både godt og skidt nyt, vurderer den uafhængige økonom Andreas Steno fra Steno Resarch.

- Det her er i sig selv godt nyt. Vi står i en helt exceptionel beskæftigelsessituation ikke blot i Danmark men også internationalt, siger Andreas Steno.

Andreas Steno er en af Danmarks førende uafhængige økonomer. Fra denne uge vil han levere faste, ugentlige klummer her på eb.dk. PR Foto
Andreas Steno er en af Danmarks førende uafhængige økonomer. Fra denne uge vil han levere faste, ugentlige klummer her på eb.dk. PR Foto
 

Vil have færre i arbejde
Et sted, danskerne har kunnet mærke krisen, er i supermarkederne og i byggebranchen, hvor priserne er eksploderet grundet den tårnhøje inflation. Men når vi taler om at få inflationen ned, så er det skidt, at beskæftigelsen er så høj, som den er.

Annonce:

- Det, at vi har så stærkt et arbejdsmarked, er et problem for blandt andet centralbanker, som har været åbenmundede om, at de gerne vil have, at arbejdsløsheden stiger.

- De vil nu gøre endnu mere for at bringe økonomien ned, vurderer Andreas Steno.

Centralbankernes typiske modtræk er at hæve renten, hvilket vi har set utallige eksempler på både fra den europæiske og amerikanske centralbank, der begge har hævet renten gang på gang det seneste år.

Krisen kommer - også på arbejdsmarkedet
- Du sagde tilbage i efteråret - blandt andre til Ekstra Bladet - at krisen kommer, og at vi nærmest befandt os i en recession. Økonomiminister Stephanie Lose talte i sidste uge om, at dansk økonomi på mange parametre har undgået tilbagegang. Hvor bliver krisen af?

Annonce:

- Det har taget længere tid, end vi havde regnet med, før krisen ramte arbejdsmarkedet. Jeg tror, det handler om, at vi de seneste to til tre år har haft så stor mangel på arbejdskraft, at arbejdsgiverne ikke har turdet at give slip på medarbejdere, fordi de har frygtet at komme til at mangle hænder.

Han peger desuden på, at diverse hjælpepakker fra staten har været med til at udskyde krisen.

- Man lavede alle mulige anordninger, der udskød pinen for de mindre virksomheder. Det kan man godt blive ved med, men på et eller andet tidspunkt, er der nogen, der skal betale. Det begynder stille og roligt at snerpe til nu, siger Andreas Steno.

Han er overbevist om, at situationen er en anden om et halvt år.

- Jeg tror, at arbejdsmarkedet om seks måneder er begyndt at bevæge sig i den forkerte retning.

Allerede nu ser han tegn på, at det er ved at ske.

- Det meste (af den øgede beskæftigelse, red.) er offentlige jobs. Men jeg lægger mærke til, at beskæftigelsen i byggebranchen er faldet. Det er typisk en stærk indikator for, hvor vi er på vej hen, siger Andreas Steno.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

TILTALE

Annonce:
Annonce: